lai cheong brown's prefabricated farmhouse travels to french island in victoria, australia
 

lai cheong brown's prefabricated farmhouse travels to french island in victoria, australia

lai cheong brown has designed a self-sustaining, prefabricated farmhouse for a remote island off the coast of australia. the firm’s primary focuses are projects surrounding adaptive re-use and remote sites. for this isolated, residential farmhouse the design incorporated the concept of a caravanserai — a safe haven. the structure’s prefabricated parts were initially constructed on the australian coast in the seaside town of wonthaggi and the pieces were then transported by truck and barge to their final destination on french island to be fitted and connected.

lai cheong brown farmhouse
all images by jaime diaz-berrio / video courtesy of lai cheong brown

 

 

the area’s pastoral landscapes were essential to the final design, but weather conditions such as high winds and heavy rain were also taken into account. lai cheong brown’s design emphasizes the beautiful vistas and incorporates an age-old concept — an interior open courtyard. ‘our solution was to design a simple square form courtyard house which would provide a sheltered outdoor space while also maximizing daylight and natural ventilation into a house that was going to need to be self-sustaining in terms of power,’ the architect describes.

lai cheong brown farmhouse
the structure’s prefabricated parts were constructed in the seaside town of wonthaggi

 

 

‘this worked well with the prefabricated nature of the build, enabling an easy module breakup, and allowed us to route circulation around the courtyard while living and bedrooms were given the opportunity to look out to sea.’ the architect continues, ‘a family project, the house needed to accommodate aging grandparents while also allowing friends and extended family to stay over when occasionally marooned by bad weather.’

lai cheong brown farmhouse
weather conditions such as high winds and heavy rain were also taken into account in farmhouse’s design
lai cheong brown farmhouse
a family project, the house needed to accommodate aging grandparents while also providing room for guests

lai cheong brown farmhouse
the final design emphasizes the beautiful vistas and incorporates an age-old concept — an interior open courtyard

lai cheong brown farmhouse
the courtyard provides an outdoor space, while also maximizing daylight and natural ventilation into a house
lai cheong brown farmhouse
living and bedrooms were given the opportunity to look out to sea

lai cheong brown farmhouse
open living spaces allow light, air, and heat to move effortlessly through the interior spaces

lai cheong brown farmhouse
the site looks across philip island to bass strait with additional views of french island national park

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,320 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine