'almost cube house' by LAND includes a second skin to protect it from strong winds
 

'almost cube house' by LAND includes a second skin to protect it from strong winds

‘almost cube house’ by LAND arquitectos is the result of an abstract deformation of a parallelepiped volume. located in punta de lobos, chile, the volume and its spaces have been designed from a sectional viewpoint, prioritizing the heights in the main spaces of the house. the deformed volume is completely structured in pinewood with a truss system that delineates the principal lines of the inside spaces, reflected in the roof and the exterior façade.

LAND arquitectos almost cube house
all images © sergio pirrone

 

 

in developing the project, LAND arquitectos recognized the wind factor — in this case the south wind. the building does not seek to eliminate it, but to diminish it with a second skin of wooden slats across three of its façades. this element configures an intermediate space that has continuous circulation towards other zones of the house. this circulation ends in the principal meeting zone where the fireplace and barbecue area are installed. the meeting room is oriented to the north, protected from the wind and optimizing the sunlight. it is covered — not totally — with a wooden skin that evidences the passage of day in a constant change of lights and shadows.

LAND arquitectos almost cube house
height is prioritized in the main spaces of the house

 

 

the shell or first skin seeks to provide comfort in a protected space. it is developed in SIP — structural insulated panel — for floors, walls and roof, and thermopanel crystals. the house is located on a privileged western slope of the coastal mountain range in punta de lobos, pichilemu, three hours from santiago. LAND’s idea is to optimize the views of the sea, maximizing northern sunlight and protecting the house from the south wind.

LAND arquitectos almost cube house
the building diminishes the wind with a second skin of wooden slats

LAND arquitectos almost cube house
the deformed parallelepiped is completely structured in pinewood with a truss system

LAND arquitectos almost cube house
a wooden skin evidences the passage of time with a constant change of lights and shadows

LAND arquitectos almost cube house
this element configures an intermediate space that has continuous circulation towards other zones of the house

LAND arquitectos almost cube house
protected from the wind, the home optimizes sunlight

LAND arquitectos almost cube house
the house is located on a privileged western slope of the coastal mountain range, three hours from santiago

LAND arquitectos almost cube house
the shell or first skin seeks to provide comfort in a protected space

LAND arquitectos almost cube house
the house offers sweeping sea views

 

 

project info:

 

type: beach house

architects: LAND arquitectos

collaborating architect: javier lorenzo

year: 2017

location: condominio alto pinares, punta de lobos, chile
region
area: 212 sqm

specialists: DICyP

calculator: alberto ramírez

constructors: nicolás recordon and rodrigo bustos

materiality: pinewood + SIP (structural insulated panel ecowall) 

photography: sergio pirrone

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,293 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine