‘red bull music academy’ by langarita-navarro arquitectos, madrid, spainimage © luis diaz diazall images courtesy of langarita-navarro arquitectos

 

 

 

set to be held in tokyo, the ‘red bull music academy‘ traveling festival was urgently relocated to madrid due to the devastating effects of the earthquake in 2011. with only five months time to design a new venue, local firm langarita-navarro arquitectos created a sequence of spaces that were constructed in two months, intruded minimally on the existing site and illustrated the ideas of standardization and adaptability. located in the group of historical warehouses that make up the ‘matadero,’ slowly being repurposed  into various creative spaces (see designboom’s coverage of the ‘reader’s house‘), the design contains offices, musicians’ studios, recording studios and a flexible area used for conferences, radio broadcasts and lounge in an expansive open space of 4,700 m2. the project is made up of entirely temporary constructions, leaving the original steel structure and brick facade building intact, with the ability to recycle all components of the intervention into new systems without leaving a single trace on site. 

langarita-navarro arquitectos: red bull music academya central walkway in a lively garden atmosphereimage © luis diaz diaz 

 

 

 

the solution is to use the aging structure as a canopy over an urban microcosm, comparable to the concept of a matryoshka doll whereby a component is perfectly incorporated into the other in a permanent or temporary fashion. smaller independent moveable houses made of affordable plywood panels on a lightweight aluminum frame skeleton sit off of the ground on truss foundations, while an oriented strand board (OSB) deck unites the individual units into a sort of homogenous community. each timber ‘dwelling’ is designed for its specific function, paying special attention to acoustic requirements, while soundproofing is achieved through a wall of stacked sandbags and colorful canvas ceilings help control sound reverberation. the smaller constructs exist within an ‘exterior’ environment, where the light filled industrial building is turned into a park with various cultures of potted plants that can later be replanted in diverse locations. the flexibility of the design allows for a variety of future uses or a removal of all pieces altogether.

langarita-navarro arquitectos: red bull music academycloisters of individual structures serve the programmatic requirementsimage © luis diaz diaz

 

 

 

the red bull music academy has just been announced as one of the winners of the 2012 ar+d awards for emerging architecture, organized by the architectural review and the danish architectural hardware design company d line to award the practicality and invention of practitioners under the age of 45.

langarita-navarro arquitectos: red bull music academytemporary vegetation gives an exterior feel to an interior spaceimage © miguel de guzman 

langarita-navarro arquitectos: red bull music academywooden houses in the wings communicate to the main central spaceimage © miguel de guzman 

langarita-navarro arquitectos: red bull music academyramp leading to a group of structures acting as recording studiosimage © luis diaz diaz

langarita-navarro arquitectos: red bull music academysmall courtyard shared by the individual structuresimage © luis diaz diaz 

langarita-navarro arquitectos: red bull music academyrecording studio interiorimage © miguel de guzman

langarita-navarro arquitectos: red bull music academystudio for the musiciansimage © miguel de guzman

langarita-navarro arquitectos: red bull music academyimage © luis diaz diaz 

langarita-navarro arquitectos: red bull music academycafe area and seating under a canvas tent roofimage © miguel de guzman 

langarita-navarro arquitectos: red bull music academyrecital hall with sandbag walls and cloth roofimage © miguel de guzman 

langarita-navarro arquitectos: red bull music academyimages © luis diaz diaz

langarita-navarro arquitectos: red bull music academythe original structure on the exterior with the interior garden spilling out of the doorwayimage © luis diaz diaz

langarita-navarro arquitectos: red bull music academyfloor plan / level 0 

langarita-navarro arquitectos: red bull music academysection

langarita-navarro arquitectos: red bull music academyaxonometric of the space 

langarita-navarro arquitectos: red bull music academygarden diagram

langarita-navarro arquitectos: red bull music academylounge (left cluster) and lecture room (right) axonometric 

langarita-navarro arquitectos: red bull music academyaxonometric of studio spaces 

langarita-navarro arquitectos: red bull music academyrecording studio with stacked sandbag walls: axonometric 

langarita-navarro arquitectos: red bull music academyexploded axonometric of the different construction methods utilized

langarita-navarro arquitectos: red bull music academyconstruction details

 

 

project info:

 

 

architects: langarita-navarro arquitectos, maría langarita y víctor navarrocollaborators: juan palencia, gonzalo gutierrez, tonia papanikolau, paula garcía-masedosurveyor: javier reñoneslandscape: jerónimo hagermanmechanical: úrculo ingenierosacoustics: imar sanmartí acousthink s.l.structures: mecanismo s.l.light structures: arquiges y cuatro50completion date: 2011