laurel way by whipple russell architects overlooks los angeles
laurel way by whipple russell architects overlooks los angeles
all photos by william maccollum, art gray photography
all images courtesy of whipple russell architects

 

 

 

positioned on a plateaued area of land in california’s beverly hills, whipple russell architects has completed ‘laurel way’, a residential property providing impressive views across los angeles. working closely with the client, each aspect of the design has been individually crafted, responding directly to the unique demands of the site. accommodating the region’s fondness for outdoor living, special attention was paid to the project’s decks, patios and terraces, ensuring a constant and intimate relationship was established with the surrounding environment.

 

 

laurel way by whipple russell architects overlooks los angeles
the building is positioned on a plateaued area of land in beverly hills

 

 

 

on approaching ‘laurel way’ steps lead through a 14-foot tall wooden door, cut out of the private and secluded façade presented to the street. upon entering, a foyer area connects the programs of the scheme, with a glazed section of flooring revealing the wine cellar below. the home’s living quarters employ contrasting materials, with dark chocolate tones complimenting the white floors and custom-made furnishings.

 

 

laurel way by whipple russell architects overlooks los angeles
the internal courtyard

 

 

 

cantilevered wenge wood stairs lead to bedrooms at the upper levels of the property, where the master bedroom opens out on to an expansive roof deck complete with a jacuzzi and further areas of external recreation. throughout the design, variation of textures and materials presents smooth and rough surfaces which compliment the symmetrical beams, panels and tiles. internal wall planes do not meet the ceiling, instead leaving a half-inch gap, contributing to the sense of weightlessness which permeates the residence.

 

 

laurel way by whipple russell architects overlooks los angeles
an external terrace provides an extension of indoor living accommodation

 

 

 

at the rear, fluid and curves forms are introduced, with tiers of greenery and the use of water contrasting the architecture’s horizontal and vertical surfaces. the horseshoe shaped channels which surround the dwelling, establish the house as an island floating above the californian landscape, while also embodying the characteristics of a moat, adding a protective boundary without obscuring views. the moat flows into an infinity pool which serves as a mirror reflecting the surrounding landscape, and offering panoramic views across the city below.

 

 

laurel way by whipple russell architects overlooks los angeles
a horseshoe shaped moat surrounds the design

 

 

 

a five car garage utilizes the dwelling’s glazed elevations to become a showroom, proudly exhibiting the client’s collection of automobiles. above, a spiral staircase leads to an extensive guest suite which includes a writing studio, a gym and a private terrace overlooking the pacific ocean. additionally, a automated system allows the home’s inhabitants to adjust heating settings, water features, lighting and electronic window shades at the touch of a button.

 

 

laurel way by whipple russell architects overlooks los angeles
internal space is clearly defined and well organized

 

 

laurel way by whipple russell architects overlooks los angeles
one of the dwelling’s many areas of relaxation

 

 

laurel way by whipple russell architects overlooks los angeles
deep chocolate tones compliment the white floors and custom-made furnishings

 

 

laurel way by whipple russell architects overlooks los angeles
the master bedroom, which offers expansive views across the sprawling city

 

 

laurel way by whipple russell architects overlooks los angeles
a roof terrace encourages the region’s fondness for outdoor living

 

 

project info:

 

architect: marc whipple AIA
project manager: andrew takabayashi
interior designer: michael palumbo
completed: october, 2013
area: 931 sqm (10,025 sqf)
photography: william maccollum, art gray photography