lb+mr wraps a family home around a central courtyard in são carlos, brazil

lb+mr wraps a family home around a central courtyard in são carlos, brazil

designed by lb+mr, ‘KT house’ is a single-story family home occupying a triangular-shaped plot on the outskirts of são carlos in brazil. realized for a young couple and their children, the contemporary dwelling is carefully planned to afford visual connection between spaces while providing privacy from street. 

lb+mr KT house sao carlos brazil designboom

images by favaro junior

 

 

the unconventional shape of the site and the requirement to leave a six-meter strip along the street edge informed lb+mr‘s final design. the architects wanted to create a home that would fit delicately into the land while allowing cross-ventilation and natural light to pass through the interiors. to achieve this goal, they shaped KT house from clear volumes and natural materials, giving it a robust yet relaxed aesthetic. 

lb+mr KT house sao carlos brazil designboom

 

 

as well as fitting the program into the triangular site, another aim of the project was to guarantee visual connection throughout the floor plan. to achieve this, the house is organized around a central courtyard that connects three well-defined wings: service, social and intimate. wooden brises and glass panels on these courtyard-facing elevations allow the spaces to be completely opened to the outdoors or closed off for privacy.

lb+mr KT house sao carlos brazil designboom

 

 

following the shape of the site, the project includes a triangular-shaped swimming pool, where the family can take a dip or relax by the decking at the side. along this side of the plot, there is the six-meter strip that serves as an extension of the courtyard, following the same concept that led the entire project: granting visual connection while maintaining residents’ privacy by the subtle use of dense vegetation and ground elevation.

lb+mr KT house sao carlos brazil designboom

lb+mr KT house sao carlos brazil designboom

lb+mr KT house sao carlos brazil designboom

lb+mr KT house sao carlos brazil designboom

lb+mr wraps a family home around a central courtyard in são carlos, brazil

lb+mr wraps a family home around a central courtyard in são carlos, brazil

kt-house-lbmr-brazil-designboom-16X

lb+mr wraps a family home around a central courtyard in são carlos, brazil

kt-house-lbmr-brazil-designboom-12X

 

 

 

project info:

 

name: KT house

location: condomínio damha golf, são carlos, são paulo, brazil

architect: lb+mr | @lucianabernasconi_milaricetti

lead architect: mila ricetti

design team: daniele giacomeli, eloisazaccarelli , fernada s. moura, analee sasso, beatriz mega, corina munte

interior architecture: mila ricetti

engineering: capaz construtora

structural engineer: ana cristina fernandez

landscaping: thuttiverde paisagismo

lighting: jabu engenharia elétrica

area: 427.0 sqm (4596.19 sqft)

completion year: 2018

photography: favaro junior | @favarojrfotografia

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

ARCHITECTURE IN BRAZIL (249)

ARCHITECTURE IN SAO PAULO (41)

PRIVATE COURTYARDS (66)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (1990)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5