les architectes FABG: mies van der rohe gas station conversion
 
les architectes FABG: mies van der rohe gas station conversion les architectes FABG: mies van der rohe gas station conversion
feb 23, 2012

les architectes FABG: mies van der rohe gas station conversion

canadian firm les architectes FABG have redeveloped a mies van der rohe heritage site into a youth and senior activity center as a tribute to the iconic architect. previously a gas station, the building on nuns’ island had not been in use since 2008. two large volumes, which once functioned as a car service area and sales point, are connected by a low steel roof, uniting the structure. although all the components have been kept and restored, the site serves a different purpose overall.


curtain window elevation
image © steve montpetit (also main image)

 

 

 

due to the flexible nature of the programming, large volumes have been left open with foldable and reconfigurable furniture. the senior group occupies the larger, white room, while the younger users are in the smaller, black area. the two opposite ends are united by a low steel cantilevered roof. ‘the project is not about the faithful restoration of a monument. it is an interpretation trying to touch and communicate the essence of an artistic vision formulated by someone else in response to a world that is no longer the same. musicians do this every day.’ – les architectes FABG


view from under cantilevered roof 
image © steve montpetit

 

 

 

originally, the beams and columns were made of welded steel plates painted black and contrasted with a white enameled steel deck and bare fluorescent tubes. this envelope needed to be dismantled and repaired by replacing the curtain walls, adding fresh paint and repointing the brick work. another architectural challenge was to integrate the new electrical needs without damaging the value of the building’s heritage. the geothermal wells underneath are used for most of the heating and cooling needs. what appear to be gas pumps are actually air in-take and out-take devices, linked to new HVAC (heating, ventilation, and air conditioning) system. together, the modern solutions simplify the structure, while integrating the original design.


centered service area 
image © steve montpetit


view from inside 
image © steve montpetit


continuous ceiling beams and lighting recall the iconic architect’s building style
image © steve montpetit


night view 
image © steve montpetit


original esso gas station 
image © lolic


site plan


floor plan / level 0
101 – senior activity centre
102 – storage
103 – kitchen
104 – coat room
105 – office
106 – entry hall
107 – mechanical room
201 – youth activity centre
202 – office 
203 – entry hall
204 – storage


section

 

 

project info:

 

official title: reconversion de la station service de mies van der rohe à l’Île des soeurs
location: 201 rue berlioz, verdun, québec
cleint: arrondissement de verdun
architect: eric gauthier
team: marc paradis, dominique potvin, jaime lopez, steve montpetit
engineers: aecom
builder: norgéreq
cost: 1.4 million CAD 
completion: septembre 2011

  • wow

    waycool

    dbkii says:
  • So pure

    Traditionless says:
  • its very nice, though it seems like something beneath his range, yet unexpected, and an improvement going against the shabby association you receive when someone mentions a gas station…

    maasym says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
486,320 subscribers
- see sample
- see sample
privacy policy