lhoas + lhoas: c+c house
 
lhoas + lhoas: c+c house lhoas + lhoas: c+c house
feb 14, 2011

lhoas + lhoas: c+c house

‘c+c house’ by lhoas + lhoas, brussels, belgium images courtesy of 354 photographers

belgium based architects lhoas + lhoas have designed ‘house for c + c’, a multi-level warehouse conversion for a family living in the heart of brussels. featuring a prominent staircase and a stark palette of black and white, the dwelling, which sits within a larger residential complex, explores the boundaries of an orthogonal plan by shifting the space with the addition of misaligned volumes.

principal bedroom

shower stall in ensuite bathroom

accessed through a shared ground floor entrance, the structure is composed of an organic and expansive plan that is distributed over four and a half storeys. the principal bedroom and children’s rooms are located on the second and third levels respectively, reserving the top floor for the kitchen, living and dining room where views of the surrounding city are optimal.

staircase

a dark twisting mass pierces through the structure, connecting each level to the next, becoming more exaggerating and exposed as the program unfolds. pivoting walls respond to the movement and placement of the central staircase as they skew and rotate away from the volume.

rooms and corridors are treated simply and similarly, introducing smooth surfaces in either black or white to contrast the textural concrete ceiling original to the warehouse.

(left) third storey corridor (right) stairs leading up to kitchen, living and dining

a faceted ceiling on the top floor – an additional volume added to the existing structure – responds to the geometric dimension introduced through the staircase. the collapsing forms collectively migrate to a single point in the room, creating a delicate transition between the shifting volumes within the space.

fourth level and loft

in the kitchen, which is tucked beneath the loft to provide a more appropriate scale, an assemblage of distinct forms and objects compose a stark and modular work environment. individual metal frame structures, not dissimilar from that of a bicycle, link together to provide a series of work surfaces that can be used alone or as a group. fixed oak cabinets housing the sink and pantry space run the length of one concealed wall, leaving the rest of the space free of visual clutter.

living room

dining room

fourth storey terrace

floor plan / level 1

floor plan / level 2

 

floor plan / level 3

floor plan / loft

roof plan

front elevation

back elevation

diagram of staircase

project info:

area: 210 square meters team: pablo lhoas, pierre lhoas, bernard dubois, perrine ernest

 

  • i love this small house! there are very exciting spaces in the whole house! simple but very rich spaces. thanks~ do you know “passive house”, the enery saving building standard?

    zeronergy says:
  • Deconstruct for the sake of deconstructing produces unfortunately very poor spaces. Pointless exercise.

    archic says:
  • looks great….totally NOT functional. Crazy bad kitchen, concrete ceilings….really? I can feel the weight pressing down already and I just saw pics. No thought to sound or how sound carries…..Back to the drawing boards for this one.

    Nelliej says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
477,254 subscribers
- see sample
- see sample
privacy policy