in kerala, india, LIJO RENY architects has designed the ‘regimented house’ — a dwelling immersed in nature, which resembles a lantern glowing in the woods at night. the building comprises two floors. the ground floor of the primary building houses a duplicity of formal and semi-formal functions, while with the second part of the home has two bedrooms, one on each floor accessible by a staircase. the dining area is connected to the central courtyard by a bridge at the center of the home. 
LIJO RENY regimented house
the material palette connects the volumetric spaces with the landscape
image by praveen mohandas (also main image)

 

 

the clients were searching for a home that would deliver their desire for an inside-outside living environment with a strong emphasis on nature. thus, LIJO RENY architects produced a grid layout with two blocks, separated by a landscaped courtyard that acts as a transitional buffer between nature and the building itself.
LIJO RENY regimented house
the perforated façade casts patterns across the home’s interior
image by praveen mohandas

 

 

the home’s layout is designed to maximize the possibility of cross ventilation, adjusting to the seasonal shifts of winds that occur in the area. as a result, the residence serves as a natural thermostat by keeping the internal temperature comfortable throughout the year.

LIJO RENY regimented house
a walkway connects the two halves of the building, separated by an internal courtyard
image by suneesh suresh 

LIJO RENY regimented house
the landscaped entry blurs the transition between the verdant landscape and the rigid building
image by praveen mohandas
LIJO RENY regimented house
a lush internal courtyard helps establish a relationship with nature
image by praveen mohandas
LIJO RENY regimented house
a bridge connects the two halves of the building’s seond floor
image by suneesh suresh
LIJO RENY regimented house
there are two bedrooms (seen left of image), one on each floor
image by suneesh suresh
LIJO RENY regimented house
a sheltered and informal patio area is found at the center of the home
image by praveen mohandas
LIJO RENY regimented house
the garden can also be viewed from an external balcony on the second floor
image by praveen mohandas
LIJO RENY regimented house
the balcony provides an overhead view of the property
image by praveen mohandas
LIJO RENY regimented house
strategically placed openings ensure privacy, while promoting air flow
image by praveen mohandas
LIJO RENY regimented house
at night, the house looks like a lantern in the dark
image by praveen mohandas
LIJO RENY regimented house
the grids established a notion of a boundary
image by praveen mohandas

 

 

project info:

 

name: the regimented house
location: tirur, malappuram, kerala, india
site: 4250 sqm. 1.05 acres (shared by two brothers)
built up area: 6850 sqf
completion: december 2017

 

architect: lijo.reny.architects, thrissur, kerala
interiors: lijo.reny.architects
landscape: lijo.reny.architects
design team: ar. reny lijo and ar. lijo jos
structures: bipin vallikunnu
photography: praveen mohandas, suneesh suresh
contractors: muneer, tirur
awards: best residential project – vanitha veedu architecture awards 2018