lisbon architecture triennale: a house in luanda winning design
 
lisbon architecture triennale: a house in luanda   winning design
nov 03, 2010

lisbon architecture triennale: a house in luanda winning design

‘urban patios’ by pedro sousa, tiago ferreira, tiago coelho, barbara silva and madalena madureira first prize winning entry in ‘a house in luanda: patio and pavilion’ competition all images courtesy lisbon architecture triennale

organized and promoted by the lisbon architecture triennale with luanda triennale, ‘a house in luanda: patio and pavilion‘ is an international competition for the best design proposal of a single family unit house in the angolan capital. the brief challenged participants to consider the demographic and economic climate of the city, which is undergoing an intense process of transformation, and provide a design that allowed for evolutionary solutions with low construction cost. the winning entry by pedro sousa, tiago ferreira, tiago coelho, barbara silva and madalena madureira from portugal largely utilizes rammed earth wall construction for the structure and a collection of patios to connect the house together in a central exterior corridor.

defined by six patios, the house is separated into different functions: kitchen and living room, bedrooms and restroom. the patios are linked together, acting as a circulational spine to the house, ensuring that the interior has a permanent relation with the exterior. to make the project affordable and self-constructive, the design uses a rammed earth wall construction system. the local natural material is fire and sound proof, and an excellent thermal mass for the climate. 

lisbon architecture triennale: a house in luanda   winning design construction of the rammed earth wall

lisbon architecture triennale: a house in luanda   winning design schematic diagram

lisbon architecture triennale: a house in luanda   winning design3D model

lisbon architecture triennale: a house in luanda   winning design floor plan

lisbon architecture triennale: a house in luanda   winning design longitudinal section

lisbon architecture triennale: a house in luanda   winning design cross section and materiality

lisbon architecture triennale: a house in luanda   winning design elevation

lisbon architecture triennale: a house in luanda   winning design rammed earth wall construction method

lisbon architecture triennale: a house in luanda   winning design urban proposal schemes

lisbon architecture triennale: a house in luanda   winning design proposal of main access for vehicles and pedestrians

lisbon architecture triennale: a house in luanda   winning design urban patios

lisbon architecture triennale: a house in luanda   winning design possible mass configuration

— the international design competition was the most participated competition of ideas ever to take place in portugal. the jury consisted of alvaro siza vieira, joao luis carrilho da graca, fernando mello franco, barry bergdoll and angela mingas.

  • this is not a practical solution.. in hot weather rooms will be really hot due to the concrete roof. in rainy season patio will be a swimming pool.

    Chathura says:
  • lots of separated rooms= maximin perimeter involved= very expensive.
    lots of connected patios = tiny spaces instead of a good livable space.
    Earth construction= great amount of water spent in construction
    Heavy roof = no climate-conscious design
    Maybe, the problem is the jury.
    Maybe we have little information to evaluate tihis good-looking solution =(

    Adrian says:
  • I think the concept is interesting, but i have to agree with “almeida”. I expected the winner project would provide more living quality, after all, the goal is always to come up with solutions that improve people’s life, not sort of keep the level that they already have. Also, i believe it’s kinda contraditory the fact that rammed earth was used because of self constrution, but then the roof is a concrete slab (and in order to make rammed earth to look like that, major work and costs are involved). For these reasons i feel it’s a “pretending to be” solution. Pretending to be a self constrution solution, pretending to be all made in rammed earth, pretending to be low cost…The concept is interesting, but the results aren’t so much.

    Peter says:
  • It looks more a colonial compound or prison.

    What happens when it rains as all the roofs slope inwards – You to have experienced an African rainstorm to know what I am talking about.

    Not a lot of cross ventilation or natural light.

    Johnnie Autard says:
  • Patio and Pavilion is about a Peter Smithson’s manifesto in 1956. It says that it is necessary a patio, to have life quality, to be together with nature and look at the sky and a pavilion to our intimacy. This is an exploration about that (intimacy, exterior, both of them mixed, etc).

    This is a proposal for a house in Luanda, is not a finished process. That kind of things about the roof is something meant to be combined together with an isolating material later, is a posterior phase of the construction of this idea.

    S.C says:
  • very interesting, nice. great job!

    peter dudas says:
  • With so many designers involved, the project should be much better.

    And why did they separate the family with so many patios? It´s an unpleasant home.

    victor says:
more comments

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,822 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine