local wood joinery technique assembles roofed residence in northern thailand

local wood joinery technique assembles roofed residence in northern thailand

Baan Tita house draws from ‘Lanna’ vernacular architecture

 

Architecture group Yangnar Studio constructs ‘Baan Tita’ residence in northern Thailand, following local vernacular techniques and design features. The team practices indigenous traditional building methods and craftsmanship to develop a wooden structure of two interconnected roofed units that blend with the surrounding nature in a discreet form. The constructive process inquires ingenuity arising from the limited resources provided, but, also attends to a sustainable material life cycle through the repurposing of used wood for the assembling of the main frame and the shingle roof sheet. The house stands elevated on timber stilts for a minimal footprint, a dedicated storage area, and a leveled transition from public to private zones. The multidisciplinary studio adopts site-specific design principles and involves local craftsmanship in the development of the projects.

local wood joinery technique assembles roofed residence in northern thailand
all images by Rungkit Charoenwat

 

 

the layout parts in three public and private zones

 

The layout of ‘Baan Tita’ house by Yangnar Studio (see more here) is divided into three main levels. On the lowest part, the reception area stands easily approachable serving as a public zone and connecting to the ‘Chan’ balcony in the middle of the structure, the main transitional space. The connecting balcony extends the main living functions planning a central common area. The wooden surface of the terrace flooring cuts out in certain parts to allow sunlight and rainwater to pass through. The second level forms the upper platform ‘Thurn’, elevated from the balcony and connected to the kitchen area. The top floor arranges the bedroom and workspace in a more intimate layout. The open area shaped under the wooden frame and surrounded by the stilts is used as storage for agricultural crops and a wood workshop. 

local wood joinery technique assembles roofed residence in northern thailand
‘Baan Tita’ residence follows local vernacular techniques and design features

 

 

The construction of the house applies local craftsmanship methods assembling the structure using a wooden joinery technique for an authentic and traditional architectural form avoiding the addition of decorative panels. Wood serves as the primary material blending the residence with its surrounding natural environment. The framework sets up in repurposed timber beams, and the old wooden shingle roof adjusts to fit in the living room area. Several push-and-pull wall partitions are assembled and a flow sliding wall system ‘Fa-Lhai’, a screened type of paneling, controls the natural ventilation system. The project practices the principle of ‘form following function’, as all architectural elements construct mainly practical and effective solutions, while, also, attending to the design and aesthetics.

local wood joinery technique assembles roofed residence in northern thailand
the house stands elevated on timber stilts for a leveled transition from public to private zones

baan-tita-yangnar-studio-designboom-1800-2

local wood joinery technique assembles roofed residence in northern thailand
the project develops a wooden structure of two interconnected roofed units

baan-tita-yangnar-studio-designboom-1800-3

local wood joinery technique assembles roofed residence in northern thailand
repurposed wood assembles the main framework and the shingle roof sheet

local wood joinery technique assembles roofed residence in northern thailand
the wooden terrace flooring cuts out in certain parts to allow sunlight and rainwater to pass through

local wood joinery technique assembles roofed residence in northern thailand
the house is divided into three main levels with a transitional ‘Chan’ balcony in the middle of the structure

local wood joinery technique assembles roofed residence in northern thailand
the second level forms a platform, ‘Thurn’, elevated from the balcony and connected to the kitchen area

 

1/4
1
 
1
 
building process
building process
section
section

project info:

 

name: Baan Tita
designer: Yangnar studio | @yangnar_studio

lead architect: Dechophon Rattanasatchatham

interior design: Yangnar studio

construction supervisor: Yuttana Yanawong

structure engineering: Yangnar studio

 

location: San Kamphaeng, Chiang Mai, Thailand

documentary photography: Yuttana Yanawong

photography: Rungkit Charoenwat

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! on its 35th participation at salone del mobile, pedrali unveiled eleven new collections for indoor and outdoor spaces, including brand new collections and extensions of existing collections! 

architecture in thailand (314)

architecture on stilts (81)

recycling (337)

residential architecture and interiors (3902)

rooftop architecture and design (116)

wood and timber architecture and design (947)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5