community hall by LOCALARCHITECTURE responds to switzerland's undulating topography
 

community hall by LOCALARCHITECTURE responds to switzerland's undulating topography

lausanne-based firm LOCALARCHITECTURE has completed a community hall in switzerland, which has been conceived as a multipurpose piece of public infrastructure. located in the small municipality of le vaud, the building is designed to serve and bring together the entire village community, through sports activities, shows, and events. the venue also intends to supplement existing facilities for an adjacent school, while opening up new possibilities for the general public.

localarchitecture le vaud community hall
all images by matthieu gafsou

 

 

LOCALARCHITECTURE aligned the building with its terrain, while its jagged roofline mimics the ridges of the nearby jura mountains. this aspect of the design makes the size of the structure deliberately ambiguous, reducing its apparent mass. the scale of the building ensures that schoolchildren feel comfortable using the facilities. meanwhile, a large chimney structure — perhaps more familiar to a farm or cottage — protrudes from the roof.

localarchitecture le vaud community hall
the building’s north and south façades are fully transparent

 

 

glazed triangular windows are set within larger wooden triangles, which filter daylight. by night, the openings subtly reveal the building’s interior, while creating an intriguing effect reminiscent of a native american tipi. by contrast, the north and south façades are fully transparent — flooding the hall with natural light. the entrance is protected by a large overhang, which shields the reception forecourt from adverse weather conditions. a similar overhang to the south ensures effective solar protection.

localarchitecture le vaud community hall
the venue can host a variety of sports activities, shows, and events

 

 

while the external form is designed to both blend with its built environment and serve as a distinctive landmark, the interior conforms to the restrictive, standardized specifications of regulations covering sports facilities. a free-standing structure in the reception area hosts the building’s communication and information functions as well as a bar. the main hall is entirely unobstructed, ensuring that it is capable of hosting a wide variety of events.

localarchitecture le vaud community hall
a large chimney structure — perhaps more familiar to a farm or cottage — stands out on the roof

 

 

taking inspiration from its surroundings, the community hall has been built with timber from local forests and standard metal sheeting typically used by farms in the area. sandblasted concrete, the material used for the adjacent school, has also been used. interestingly, one month before the venue’s scheduled opening date in 2016 the building was destroyed by fire. the architects say that the reconstruction process provided an opportunity to refine the design. the fire, and the building’s rebirth, are the subject of a forthcoming book and photographic project.

localarchitecture le vaud community hall
overhangs ensure effective solar protection

localarchitecture le vaud community hall
a free-standing structure hosts the building’s communication and information functions

localarchitecture le vaud community hall
the openings subtly reveal the building’s interior

localarchitecture le vaud community hall
glazed triangular windows are set within larger wooden triangles

localarchitecture le vaud community hall
the main hall is entirely unobstructed, ensuring that it is capable of hosting a wide variety of events

localarchitecture le vaud community hall
the timber-clad space can be used to supplement existing facilities for an adjacent school

localarchitecture le vaud community hall
le vaud’s new community hall has been built with timber from local forests

localarchitecture le vaud community hall
the jagged roofline mimics the region’s undulating topography

 

 

project info:

 

project architects: LOCALARCHITECTURE, lausanne
giulia altarelli, 
elsa jejcic
, laurent saurer
, manuel bieler, 
antoine robert-grandpierre

 

wood engineer: ratio bois sàrl, ècublens
civil engineer: 2M ingéniérie civile SA, yverdon-les-bains
CVS engineer: weinmann-energies SA, èchallens
lighting: etienne gillabert, paris aebischer & bovigny, lausanne
geometric engineer: bovard & nickl SA, nyon
photography: matthieu gafsou

 

location: grand’rue 4, CH-1261 le vaud, suisse
client: commune de le vaud
conception and realization: 2014-2018
built area (footprint): 1,209 sqm
volume: 9,207 m3
awards: distinction romande d’architecture 2018, mention at prix lignum – western switzerland 2018

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    491,963 subscribers
    - see sample
    - see sample