LOCALARCHITECTURE builds prefabricated pavilion for an animal park in switzerland
 

LOCALARCHITECTURE builds prefabricated pavilion for an animal park in switzerland

 

LOCALARCHITECTURE has completed a prefabricated timber building which serves as the public entrance to an animal park in western switzerland. the biconcave form of the single storey structure results in two adjoining public areas, an entrance courtyard on one side and a larger plaza to the other. the building’s architecture features a swooping roofline, which descends at its center to demarcate the entrance.

localarchitecture-zoo-la-garenne-public-pavilion-le-vaud-switzerland-designboom-02
all images by matthieu gafsou

 

 

LOCALARCHITECTURE’s design for ‘la garenne’ is defined by its bunting-like façade, with alternating triangles of wood and glass. without using right angles, the repeated pattern provides different perspectives of the surrounding landscape. upon entering the building, a restaurant to the left spills out onto an external patio, partially sheltered beneath the roof’s extended eaves. to the right, there is a small conference room, while a ticket desk and a shop are also provided.

localarchitecture-zoo-la-garenne-public-pavilion-le-vaud-switzerland-designboom-02
the scallop-shaped building serves as the public entrance to the animal park

 

 

a raft foundation meant that no excavation was required, while the use of prefabricated elements helped ensure a relatively quick on-site construction period. simultaneously, this method also ensures that, if necessary, the structure could readily be dismantled and recycled. the timber used is FSC or equivalent, with 97% of materials natively sourced. the building is topped with a green roof, which results in improved thermal performance as well as noise and sound insulation.

localarchitecture-zoo-la-garenne-public-pavilion-le-vaud-switzerland-designboom-02
the building is topped with a green roof, which results in improved thermal performance

localarchitecture-zoo-la-garenne-public-pavilion-le-vaud-switzerland-designboom-02
the building’s architecture features a swooping roofline

localarchitecture-zoo-la-garenne-public-pavilion-le-vaud-switzerland-designboom-02
a bunting-like façade includes alternating triangles of wood and glass

localarchitecture-zoo-la-garenne-public-pavilion-le-vaud-switzerland-designboom-02
the repeated pattern provides different perspectives of the surrounding landscape

localarchitecture-zoo-la-garenne-public-pavilion-le-vaud-switzerland-designboom-02
the building contains a small conference room, while a gift shop is also provided

localarchitecture-zoo-la-garenne-public-pavilion-le-vaud-switzerland-designboom-02
prefabricated elements helped ensure a quick on-site construction period

localarchitecture-zoo-la-garenne-public-pavilion-le-vaud-switzerland-designboom-02
if necessary, the structure could readily be dismantled and recycled

 

 

project info:

 

architects: LOCALARCHITECTURE, lausanne
work management: LOCALARCHITECTURE, lausanne
civil engineer — 
wood: ratio bois sàrl, ecublens
civil: fluck ingénierie sàrl, gland
CVS/E engineer: weinmann-energies SA, echallens
lighting: etienne gillabert, paris
geometer: olivier peitrequin, nyon

 

location: le vaud, switzerland
client: conseil de fondation du parc animalier de la garenne
design: april 2013 – march 2014
realization: march 2014 – march 2016
site area: 350 sqm
built area: 315 sqm
gross floor area: 295 sqm
volume SIA: 1,710 m3

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,224 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine