locally-sourced gabion wall shields earthscape studio's indian residence from strong winds

locally-sourced gabion wall shields earthscape studio's indian residence from strong winds

infinite rise house by earthscape studio

 

Amid the mountain ranges in Tamil Nadu, India, Earthscape Studio has built a farmhouse that harmonizes with its environment, leaving the natural landscape undisturbed. Balancing panoramic views with the need to temper strong winds and intense sunlight, the architects enveloped the dwelling in a circular gabion wall constructed from local rocks. In this way, the residential project, dubbed Infinite Rise, not only ensures the comfort of the residents but also promoted maximum sustainability, bridging the gap between humans and nature.

the infinite rise 10
aerial view of the building and surrounding area | all images by Studio IKSHA

 

 

wind-resilient design: crafting a thoughtful gabion wall

 

Perched with a 180-degree vista of the surrounding mountains and valleys, the project by Earthscape Studio (find more here) is rooted in a commitment to preserving the environment. The existing rock bed and a 6-meter-deep cut in the land provided a foundation for the design, capitalizing on the terrain’s innate features. Throughout the site, the architects encountered a variation in slope, ranging from 2 to 4 meters deep, creating a dynamic landscape. Their approach was to orient the spaces towards the valley, incorporating an open courtyard at the heart of the structure to enhance natural lighting and ventilation.

 

However, the site presented a challenge with the intense wind flow, posing a potential disruption to the serene atmosphere. To address this, the design team conceived a solution in the form of a thoughtfully designed gabion wall. This protective barrier not only shields against the wind but also mitigates noise concerns associated with direct exposure. The arrangement of rocks in the gabion wall is tailored to the anthropometric activities within the spaces, ensuring seamless integration with the landscape while framing picturesque views of the valley. the infinite rise 1
elevation view of the building

 

 

sustainable construction materials and cooling solutions

 

The interconnecting walls boast a sustainable touch, crafted from poured earth sourced directly from the site, streamlining the construction process. Enhancing the cooling effect within, the floors feature a green oxide finish, a strategic choice to combat the intense summer heat. An open courtyard complements the oxide flooring, collectively maintaining a refreshing temperature inside.

 

To further alleviate the summer warmth, a water body strategically placed between rooms and the gabion wall aids in reducing hot air temperatures as they traverse from outside to inside. The building’s wood elements, repurposed from scrap, find new life as doors, bar tables, armchairs, bar stools, and kitchen cabinets, embodying a commitment to sustainability.

the infinite rise 2
sectional view of the building

 

 

the infinite rise 9
the infinity pool offers generous views of the surrounding mountain ranges

locally-sourced-gabion-wall-earthscape-residence-filter-strong-winds-india-designboom-full-02

the infinite rise 3
the view towards the mountain ranges from the pantry area through the gabion wall

the infinite rise 6
the wind flow temperature becomes a little cooler by traveling through this green buffer space 

the infinite rise 5
view of the bedroom – the furniture is made from reused scrap wood

locally-sourced-gabion-wall-earthscape-residence-filter-strong-winds-india-designboom-full-01
the infinite rise 4
the walls are made from poured earth with locally sourced mud 

 

 

 

the infinite rise 7
the cabinet in the pantry room 

the infinite rise 8
this courtyard space helps in keeping the place cooler and gives natural lighting inside the building all the time

the infinite rise 11
the building is camouflaged with the natural landform looking towards the rise of mountains

the infinite rise 12
the building is camouflaged with the natural landform looking towards the rise of mountains

 

 

project info:

 

name: The Infinite Rise
architects: Earthscape Studio
lead architect: Petchimuthu Kennedy
design team: Petchimuthu Kennedy, Shivani Saran S K, Ayyasamy, Ragavendran.

location: Anaikatti, Coimbatore, Tamilnadu
area: 1,800 sqft
photography: Studio IKSHA

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: myrto katsikopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! for over 50 years, florim ceramiche spa has created porcelain stoneware ceramic surfaces for all architecture, building industry and interior design needs – discover all about the brand’s new collections on designboom! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5