louis paillard adds wood-clad extension to 19th-century house in waterloo, belgium
 

louis paillard adds wood-clad extension to 19th-century house in waterloo, belgium

paris-based architect louis paillard has transformed an existing, 19th-century long house in waterloo, belgium – dating back to the famous battle lost by napoléon – into a lived gallery space for a pair of art collectors. the project comprises a wood-clad extension with views toward a raised park, which gives the impression of an urban barn.louis paillard adds wood-clad extension to 19th-century house in waterloo, belgium
all images courtesy of louis paillard architect

 

 

in a dialogue between the traditional and the contemporary, louis paillard has added a lived gallery extension with an anamorphic, wood-clad form to the 19th-century brick house. developed for a couple of collectors of art, the extension comprises space for contemporary exhibitions, as well as living areas, such as a bedroom designed as a cabin in the woods, as well as a study/library and lounge areas. windows are mostly placed on the side of the garden, creating an almost blind street façade, while more windows are placed on the ceiling, contributing to natural and soft light for the exhibition space.

louis paillard adds wood-clad extension to 19th-century house in waterloo, belgium
view from the streetlouis paillard adds wood-clad extension to 19th-century house in waterloo, belgium
wood façade detaillouis paillard adds wood-clad extension to 19th-century house in waterloo, belgium
the footbridge, leading from the room to the gardenlouis paillard adds wood-clad extension to 19th-century house in waterloo, belgium
the extension converses with the natural context

louis paillard adds wood-clad extension to 19th-century house in waterloo, belgium
interior – exhibition space

louis paillard adds wood-clad extension to 19th-century house in waterloo, belgium
view from the mezzanine

louis paillard adds wood-clad extension to 19th-century house in waterloo, belgium
a wooden staircase leads to the mezzanine level

louis paillard adds wood-clad extension to 19th-century house in waterloo, belgium
the library/study

louis paillard adds wood-clad extension to 19th-century house in waterloo, belgium
stairs lead to the upper level, where the master bedroom is located

louis paillard adds wood-clad extension to 19th-century house in waterloo, belgium
the master suite was designed as a cabin in the woods

louis paillard adds wood-clad extension to 19th-century house in waterloo, belgiumthe bathroom opens toward the surrounding nature

 

 

 

project info:

 

 

name: house extension in waterloo

architect: louis paillard

location: waterloo, belgium

cost: 270 000€ HT

surface: 100 m²

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,999 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine