luca poian forms proposal for UNESCO bamiyan cultural center competition
 
luca poian forms proposal for UNESCO bamiyan cultural center competition luca poian forms proposal for UNESCO bamiyan cultural center competition
feb 25, 2015

luca poian forms proposal for UNESCO bamiyan cultural center competition

luca poian forms proposal for UNESCO bamiyan cultural center competition
renderings provided by ENGRAM Studio

 

 

 

luca poian forms is an italian architecture firm and entrant of UNESCO‘s 2015 cultural center international design competition. the proposal, which would perch over the bamiyan valley and buddha cliff of Afghanistan, provides a portal to the surrounding landscape connecting visitors to the lower valley and beyond.


exterior view of the center

 

 

 

the overriding concept is meant to provide a unique experience to the approaching visitor. as one arrives, the geometric folded form of the vaulted-brick roof channels you inside, gently leading into a transcendent environment. light from the perforated brick walls, and a glazed façade–which makes use of the structure’s orientation–floods the interior space with diffused soft light.


view from the lower valley

 

 

the building is north-south oriented and features an external enveloping walkway, which serves as a device to focus views toward the buddha cliff. the form defines the main entrance, which leads visitors inside via a four meter descent to a sunken patio where the entrance door is located.

 

all circulation is organized around the central space and the two levels are linked with easily-accessible ramps. the site provides several classrooms and workshops, which are located on the upper floor. other features including: exhibition spaces, tea house, performance hall and research center, are located on the lower floor to ensure a close relationship to the outdoor areas.


a scenic walk spans the entire facility

 

 

 

the performance hall is located beneath the entrance patio, enclosed within the base walls of the vaulted room. the walkway along the perimeter is protected by the roof and provides a perfect platform to allow the visitor to experience the landscape. luca poian believes this is the most important aspect of the center, which provides a physical connection to the valley below.


view into interior

 

 

 

luca poian has ensured that the building is constructed with locally sourced materials. the main material is brick, sourced directly from the land itself. the perforated brick roof-vault is oriented towards the south, where it filters light. because of its inherent large thermal mass, the building absorbs and stores heat energy, releasing the cool accumulated during the night in summer and vice versa in winter. external shed walls support the scenic walkway and are designed to protect the internal space from direct sunlight, whilst always allowing views to the buddha cliff.


interior view 01


view of central core and doorway to access ramps


perforated bricks light the internal chambers


easily-accessible ramps lead from upper to lower levels


site plan


elevation and sectional plans


cross sections, elevations, and wall details

 

 

 

designboom has received this project through its ‘DIY submissions’ feature, which welcomes readers to submit their own work for publication. see more designboom readers submissions here.

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    492,006 subscribers
    - see sample
    - see sample