tartu cultural centre: luca poian forms proposes a trio of timber pavilions in estonia

tartu cultural centre: luca poian forms proposes a trio of timber pavilions in estonia

luca poian forms designs for estonia

 

Luca Poian Forms presents its Tartu Downtown Cultural Centre, a proposal for the southern Estonian city of Tartu. The project is planned alongside the city’s ongoing adaptations to present-day social and environmental changes, and is designed to support the increasingly progressive and diverse community. Led by architect Luca Poian, the team celebrates the city’s legacy and layered past, which can be read through its urban fabric, by creating new urban connections through the center’s masterplan.

luca poian forms tartuvisualizations © Filippo Bolognese Images@filippobolognese.images

 

 

linking the city streets to the Riverbank

 

The architects at Luca Poian Forms plan the Tartu Cultural Centre as a threshold between the city and the River Emajõgi, creating a fluid new connection to the riverbank. Three interconnected masses align with the profile of the riverbank while being flanked by service entrances along Uueturu Street and Poe Street. This strategic positioning ensures easy logistical connections to the city’s transportation network while embracing the porosity provided by two prominent pedestrian passages.

 

By extending across the newly integrated Vabaduse Avenue to the river’s shores, the site creates an inclusive and walkable urban plaza. The design welcomes a dynamic programmatic flow, gradually adjusting the volumes’ footprint and elevation to accommodate different functions. The highest point of the Cultural Centre features a rooftop cinema and restaurant, opening up sweeping views across the historic city.

luca poian forms tartuthe project will be a gathering place for Tartu’s increasingly progressive and diverse community

 

 

a Pavilion of Discovery in tartu

 

At the heart of the project is a central structure envisioned by Luca Poian Forms as a pavilion within a new park, inviting users from all parts of Tartu. This structure houses the Main Library above ground and the Museum below ground. The interior spaces revolve around a central, triple-story atrium, promoting porosity, lightness, and circulation ease.

 

The Main Library caters to the city’s diverse population, offering various spaces such as group study rooms, independent work areas, an internet classroom, and rentable recording studios. It serves both as a traditional library and a modern, technology-focused hub, providing a rich program of activities beyond browsing book stacks. The ground floor emphasizes social interaction, play, and learning, while the upper levels offer academically focused spaces for research, book collections, and quiet reading.

luca poian forms tartu
the project maximizes the spread of daylight through uniform glazing on the facades

 

 

sustainable design and material efficiency

 

The design of the new Cultural Centre breaks away from tradition, aiming to provide a welcoming and flexible environment for Tartu’s diverse community. It showcases innovative construction approaches, utilizing a hybrid structure comprising glulam frames with cross-laminated timber (CLT) slabs and core. This design choice supports vast open learning and workspaces that align with the project’s programmatic goals. The absence of structural internal partition walls allows for easy adaptation as future demands change.

luca poian forms tartu
the hybrid structure comprises glulam frames with cross-laminated timber (CLT) slabs and core

 

 

To maintain a comfortable and minimal internal environment, the design focuses on material efficiency and passive solutions. The project maximizes the spread of daylight through uniform glazing on the perimeter facades and the multi-story atrium of the Main Library. By enabling the even distribution of daylight throughout the spaces, artificial lighting can be used sparingly, reducing electrical consumption and emissions. The project incorporates optimally oriented photovoltaic panels on each roof, contributing significantly to renewable electrical power generation.

luca poian forms tartuthe pavilions shelter a walkable plaza

 

 

To condition the interiors, the design employs solar and occupant heat gains to reduce the energy needed for fresh air. Mechanical ventilation equipped with efficient thermal fabrics maximizes heat reclamation and system efficiency. In the absence of a viable district heating and cooling network, site-specific heat pumps, including hydro and geo-thermal options, could be integrated to provide an excellent heating and cooling source. This holistic approach to sustainability ensures that the Cultural Centre sets a powerful agenda, resulting in an honest design without excess, where each component is designed to be as efficient as possible.

luca-poian-forms-tartu-downtown-cultural-center-estonia-designboom-06a
KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! on its 35th participation at salone del mobile, pedrali unveiled eleven new collections for indoor and outdoor spaces, including brand new collections and extensions of existing collections! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5