luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
 
luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
jan 26, 2015

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers

situated on a dune on the bonaerense coast near buenos aires, argentinean architect luciano kruk has created a simple holiday home that respects the unique environmental conditions at the same time fully offering the necessary functions of a home. the design is centered around two elongated concrete boxes, turned perpendicular to one another and stacked offset forming an ‘L’ in plan that only touches the ground along two foundation walls and piers supporting the upper volume. large expanses of glass walls wrap the otherwise open spaces making the interior feel more like an exterior space, opening directly to the surrounding vegetation and enjoying all the natural sunlight. the third material present throughout the house is reflected in the rhythmic vertical wooden louvers that line the transparent facades of the home, providing proper shading without compromising the views or sense of openness. the form of the structure itself serves the dual purpose of minimizing contact with the site and forms canopies over outdoor patios, also signaling the main entrance. on a site measuring 20m by 50m, the ground level contains the social functions as well as a guest bedroom at one end of the home. stairs located at the intersection of the two forms lead up to the  more private bedrooms on the second level, enjoying greater views to the horizons.

luciano kruk mr house designboom
image © daniela mac adden

luciano kruk mr house designboom
entry sequence
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
semi-covered patio surrounded by sand
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
rear patio extending the living area to the outdoors
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
external stairs to the upper bedrooms
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
living room
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
kitchen and dining
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
vertical louvers create ever-changing patterns of light and shadows on the floor
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
bedroom
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
bathroom
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
image © daniela mac adden

luciano kruk forms MR house of folded concrete and wooden louvers
image © daniela mac adden

 

 

project info:

 

location: costa esmeralda, provincia de buenos aires, argentina
architect: luciano kruk.
collaborators: arq. belén ferrand – ekaterina künzel – federico eichenberg – pablo magdalena – andrés conde blanco
site area: 1.000 m2
built area: 150 m2
year of construction: 2014
photos: daniela mac adden

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,455 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine