LYCS architecture’s new headquarters for a children’s clothing company in hangzhou is a multi-purpose office building converted from a warehouse to accommodate the expanding business. the main challenge was to curate an open spatial sequence suitable for mixed programs including general office space and a wide range of auxiliary functions. this project makes a good case in the context of contemporary chinese urbanization in which the adaptive reuse of outdated warehouses is widely practiced as an urban renewal method.


the new headquarters is located in hangzhou’s binjiang district

 

 

the previously existing building was a 50m by 50m embroidery-manufacturing warehouse, completed in 2003. characterized by the long spatial depth and rigid column grid, the conventional factory layout makes the interior under-lit and poorly ventilated, which hurts the versatility of the interior. the design proposes a total reconfiguration of the existing spatial order, maximizing the potential utility of the rigorous legacy structural grid. with the introduction of connecting tissues, LYCS aims to vitalize the linearity of the layout, achieving a versatile work space with plenty of light and air. 


the building was previously an industrial warehouse

 

 

to address the lack of natural light, three atriums are introduced to the center of the building mass. the atriums fit into long-span structural bays, making them column-free light courtyards. LYCS also used full-height glass curtains to bring more light to the desks, which is instrumental in bringing the lux level to a comfortable standard. the introduction of three atriums and interior glass curtains not only light up the building from the inside, but also establish a practical spatial order.


the main challenge was to curate an open spatial sequence suitable for mixed programs

 

 

when following the designed circulatory path across the building, one constantly experiences alternating height differences signified by layers of glass curtains, which is very much relatable to human scale. such spatial order is further accentuated by a comprehensive circulatory system of ramps, catwalks, and stairs that connect different programs across all levels. 


the project makes a good case in the context of contemporary chinese urbanization

 

 

the system cuts through a matrix of spaces/programs of diverse spatial qualities, serving not only as the traffic network but also as the apparatus of an architectural promenade, moderating the hierarchy of the established spatial matrix. it also activates the interior, generally encouraging creativity and exploration. full-height windows provide sufficient natural lighting along the perimeter. the angled and protruding window bays lighten the monolithic building mass, adding visual intrigue to the façade.


in china, adaptive reuse of outdated warehouses is widely practiced as an urban renewal method


throughout the interior, one constantly experiences alternating height differences


LYCS has also used full-height glass curtains around the atriums in order to bring more light into the offices


the architects worked to design a carefully planned circulatory path around the building


illustrated sectional diagram of the pathways and open courtyard spaces


floor plan / level 0


floor plan / level +1


a section of the building

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lindsay duddy | designboom

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news