MARC: house in mathi
 
MARC: house in mathi
apr 03, 2012

MARC: house in mathi

‘house in mathi’ by MARC, mathi, turin, italy image © beppi giardino all images courtesy of MARC

italian practice MARC has recently completed the ‘house in mathi’, a transformation of dilapidated barns into a residence and studio in mathi, near the city of turn, italy. fused into its site, a shallow excavation into the earth which traverses from the adjacent gardens into the interior living spaces. highlighted with a bold yellow, the trench crosses from the front and back yards through the recessed ground level of the home, visually linking the entire length with color. the exaggerated step doubles as seating for a dining area and elevated path. perimeter walls may be opened, blurring the boundary between the outdoors and conditioned areas and inhabitants sit on the floor at the table.

on the first level, a suspended volume contains a swimming pool offering ideal positioning for sun exposure. enclosed with glass, the rooms surrounding the entity may engage with the dynamic area. the work areas of the inhabitants are contained within the brick building next door directly connecting to the dwelling. a bed and breakfast will be added in the future, creating a small village over time.

MARC: house in mathi aerial view of garden and pool image © beppi giardino

MARC: house in mathi garden and dining area fuse into one space image © beppi giardino

MARC: house in mathi ground level dining area image © beppi giardino

MARC: house in mathi stairs to the upper level image © beppi giardino

MARC: house in mathi upper level dining area image © beppi giardino

MARC: house in mathi pool area floats within a void image © beppi giardino

MARC: house in mathi connection detail image © beppi giardino

MARC: house in mathi pool terrace image © beppi giardino

MARC: house in mathi entrance from the garden image © beppi giardino

MARC: house in mathi lawn enters the home becoming a seat within the dining room image © beppi giardino

MARC: house in mathi rear facade image © beppi giardino

MARC: house in mathi existing barns

MARC: house in mathi interior of barns before undertaking

MARC: house in mathi site plan / step 1

MARC: house in mathi site plan / step 2

MARC: house in mathi site plan / step 3

MARC: house in mathi site plan / step 4

MARC: house in mathi floor plan / level 0

MARC: house in mathi floor plan / level 1

MARC: house in mathi floor plan / level 2

MARC: house in mathi section

MARC: house in mathi sketch

project info:

project by: MARC designers: subhash mukerjee, michele bonino collaborators: lucia baima, mi-jung kim, tommaso rocca partners for engineering: fred (structural engineer: riccardo sampietro; hvac engineer: daniele forte; accounting and security: filippo rizzo)

program: existing house: 95 sqm extension: 260 sqm garden: 270 sqm office: 85 sqm terraces + swimming pool: 39 sqm bed & breakfast (under construction): 190 sqm schedule: first and second phases: 2008-2012; third phase: ongoing client: private photographer: beppe giardino

  • Great! Reuse is the future of architecture

    Ana

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

(3 articles)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,214 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine