stepped concrete volumes form the casa comiteco residence and wine tasting space in brazil
 

stepped concrete volumes form the casa comiteco residence and wine tasting space in brazil

located on a corner site of comiteco, brazil, marcos franchini arquiteto and nattalia bom conselho have created a residence for a young couple and a commercial room for classes and wine tasting. with both functions combined into one single intervention, casa comiteco has been designed to incorporate flexible spaces to allow the building to be transformed over time and according to the needs of the owners.

marcos franchini steps concrete volumes to build a house and wine tasting space in brazil designboom

479, expedicionário alício street, image © reverbo

 

 

due to the sloping site, the architects have designed the building to step into the contours of the land. on the lower floor, the commercial wine tasting room can be found, while the couple’s house is located on the upper level, affording them greater privacy. the plan has also been envisioned to allow for integration of the spaces and the extension of the residence to a third floor, giving the project an element of adaptability. 

marcos franchini steps concrete volumes to build a house and wine tasting space in brazil designboom

primeiro de março street, image © reverbo

 

 

the new intervention is characterized by the concrete blocks that make up the primary structure of the building. large, deep-set windows puncture the volumes to bring in natural light and ventilation and offer views over the urban landscape. the north-western façade is also noted by the use of pergolas and brises-soleil, which work to protect the interior from the hot sun while also breaking up the dense grey concrete exterior. 

marcos franchini steps concrete volumes to build a house and wine tasting space in brazil designboom

garden and brise-soleil view, image © reverbo

 

 

inside, the concrete structure is exposed throughout the spaces, creating an honest architectural expression. elements of wooden furniture contrast against the grey palette and bring an element of warmth to the spaces. the main living area of the house also opens out to a large terrace, giving the residents a tremendous view and blurring the boundary between indoor and outdoor space.

marcos franchini steps concrete volumes to build a house and wine tasting space in brazil designboom

entrance view, image © reverbo

marcos franchini steps concrete volumes to build a house and wine tasting space in brazil designboom

terrace view (north-west façade), image © reverbo

marcos franchini steps concrete volumes to build a house and wine tasting space in brazil designboom

interior view of the residence, image © reverbo

marcos franchini steps concrete volumes to build a house and wine tasting space in brazil designboom

interior view of the residence, image © reverbo

marcos franchini steps concrete volumes to build a house and wine tasting space in brazil designboom

wine tasting room, image © reverbo

marcos franchini steps concrete volumes to build a house and wine tasting space in brazil designboom

primeiro de março street, image © reverbo

stepped concrete volumes form the casa comiteco residence and wine tasting space in brazil

roof plan, image © lucas cancela

stepped concrete volumes form the casa comiteco residence and wine tasting space in brazil

cut perspective section

stepped concrete volumes form the casa comiteco residence and wine tasting space in brazil

axonometric diagram

 

 

project info:

 

project name: casa comiteco

location: 479, expedicionário alício street, comiteco / belo horizonte, minas gerais, brazil

architects: marcos franchini and nattalia bom conselho

in collaboration with: amanda castilho, gabriel nardelli and joão pedro facury

built area: 2195.84 ft2 (204 m2)

year of completion: august 2018

building performance consulting: vert

landscape design: felipe fontes

light design: zenaide aparecida (technical team from othon de carvalho)

structural design: n engenharia

electric/hydraulic project: guepardo ltda.

contractor: mg construções

woodwork: edmóveis, fábrica jangada

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,119 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine