MARS architects proposes walltopia climbing hall in bulgaria
all images courtesy of MARS architects

 

 

 

defined by its diversity, ‘walltopia climbing hall’ is an environmentally and financially sustainable project located in sofia, bulgaria. proposed by MARS architects, the center integrates recreational facilities with the head offices of walltopia, a company specializing in the production of climbing equipment.

 

 

MARS architects proposes walltopia climbing hall in bulgaria
the scheme shown in context

 

 

 

compact and efficient spatial organization sees a central spine traverse the site, connecting the scheme’s various programs. climbing structures are incorporated throughout the design, submerging walltopia’s staff in the product they are selling. the outer skin of the building is constructed to function as an external climbing surface – a perforated aluminum panel system fitted with grips. internally, four vast scalable atria offer walls of varying heights and complexities.

 

 

MARS architects proposes walltopia climbing hall in bulgaria
the roof of the project serves as external recreation space

 

 

 

considering the context of the project, MARS architects shaped the large front façade to block sound from the passing street, while the slope of the roof prevents an external activity park from becoming too shaded by the mass of the building.

 

 

MARS architects proposes walltopia climbing hall in bulgaria
the climbing hall viewed from the passing street

 

 

MARS architects proposes walltopia climbing hall in bulgaria
vast scalable atria offer walls of varying heights and complexities

 

 

MARS architects proposes walltopia climbing hall in bulgaria
climbing structures are folded throughout the design