marte marte architects has added to its portfolio of bold infrastructural projects with a concrete motorway maintenance center in austria. located near salzburg, close to the german border, the form of the complex is directly influenced by both the landscape’s sloping terrain, and its proximity to the expressway. access to the building is provided from the northwest, via a ramp that descends to the existing underpass.

marte-marte-architects-concrete-motorway-maintenance-center-salzburg-austria-designboom-02
the complex is located near salzburg, close to the german border
image © marte marte architects (main image © marc lins)

 

 

marte marte has organized the various buildings so that they come together to form a clearly articulated complex. four structures — each serving different functions — are grouped around a spacious courtyard, which accommodates three 25 meter-tall salt silos at its center. the enclosed sensibility of the courtyard makes it easy to keep track of the site’s various activities, while simultaneously protecting neighboring residents from any noise.

marte-marte-architects-concrete-motorway-maintenance-center-salzburg-austria-designboom-02
the form of the complex is directly influenced by its proximity to the expressway
image © marc lins

 

 

the appearance of the motorway maintenance center is characterized by the interplay of concrete, glass and aluminum,’ explains the design team. ‘the building is designed as a reinforced steel structure with a minimum of static elements. the flexibility of the basic structures provides a lot of possibilities for modifications and the office wing has been furnished with lightweight walls in the interior and concrete lamella with glass windows on the façades.’

marte-marte-architects-concrete-motorway-maintenance-center-salzburg-austria-designboom-02
four structures — each serving different functions — are grouped around a courtyard
image © marc lins

 

 

noise barriers — which run along the southern and western boundaries of the site — have been formally integrated into the overall scheme, while carefully positioned voids and openings have been used to offer views of the surrounding landscape. the open nature of the design also means that the complex can be easily expanded in the future.

marte-marte-architects-concrete-motorway-maintenance-center-salzburg-austria-designboom-02
three 25 meter-tall salt silos are found at the center of the scheme
image © marc lins

marte-marte-architects-concrete-motorway-maintenance-center-salzburg-austria-designboom-02
the enclosed nature of the courtyard makes it easy to keep track of various activities
image © marc lins

marte-marte-architects-concrete-motorway-maintenance-center-salzburg-austria-designboom-02
neighboring residents are protected from any noise
image © marc lins

marte-marte-architects-concrete-motorway-maintenance-center-salzburg-austria-designboom-02
noise barriers have been formally integrated into the overall layout
image © marc lins

marte-marte-architects-concrete-motorway-maintenance-center-salzburg-austria-designboom-02
beneath one of the giant salt silos
image © marte marte architects

marte-marte-architects-concrete-motorway-maintenance-center-salzburg-austria-designboom-02
interior view of one of the complex’s workshops
image © marte marte architects

marte-marte-architects-concrete-motorway-maintenance-center-salzburg-austria-designboom-02
the upper level garage
image © marte marte architects

marte-marte-architects-concrete-motorway-maintenance-center-salzburg-austria-designboom-02
the elevated offices overlook the central courtyard
image © marte marte architects

marte-marte-architects-concrete-motorway-maintenance-center-salzburg-austria-designboom-02
the three silos lend the project a dramatic, industrial silhouette
image © marc lins

 

 

project info:

 

client: ASFINAG
commission: 1st place in a european-wide competition in 2011
site area: 22,121 sqm
enclosed space: 28,658 m3 (above ground), 5,572 m3 (underground)
built-up area: 4,706 sqm
usable area: 5,100 sqm
gross floor area: 5,892 sqm
start of construction work: april 2014
end of construction: september 2015
construction costs: 8.3 million euros
awards: architecture prize salzburg 2016, german design award winner 2017, bestarchitects 17 in gold

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save