marte marte architekten create concrete mountain cabin
 
marte marte architekten create concrete mountain cabin marte marte architekten create concrete mountain cabin
aug 29, 2013

marte marte architekten create concrete mountain cabin

marte marte architekten create concrete mountain cabin
image © marc lins
all images courtesy of marte marte arkitekten

 

 

marte marte architekten have recently shared images of a concrete mountain cabin at the edge of a wooded ravine in austria. the striking ash-gray volume sits on a relatively untouched hillside that seasonally complements or contrasts with the home. a minimal material palette, mainly comprised of a delicately textured and carefully hewn rough concrete, bolsters the relationship of the architecture to the variously meadow green and winter white landscape. wide-grained wooden doors and anthracite colored handrails complete the minimalist tectonics while deeply recessed apertures and subtracted masses belie the double-walled concrete shell. the thick, setback veranda serves to afford panoramic views of the gentle slopes and surrounding groves.


a slight staircase lends importance to the entrance spaces and contrasting oak doors 
image © marc lins

 

 

 

formally the tower-like structure references fortifications of times passed, albeit with the surrealistic twist of streamlined shapes. the home is certainly protective and manages to maintain a dynamic interior spatial composition wherein private areas, bedrooms and relaxation rooms are interlocked in a columnar puzzle. upper and lower levels are connected via a spiral staircase. the gesture of a tower remains a strong massing reference; however, the volumetric voids that wrap around the entrance additionally allude to the pixelated forms of a computer — all rendered in the language of architecture.


the cabin blends into the snowy context 
image © marc lins


the home alternately blends or is distinguished from the landscape seasonally 
image © marc lins


a wraparound void reframes mountain views 
image © marc lins


oak interiors clad habitable surfaces in the double-walled concrete shell 
image © marc lins


wood-lined apertures additionally frame landscape views 
image © marc lins


the towering form is embedded into the meadow-green hillside 
image © marc lins


a minimal path was the main alteration of the landscape 
image © marc lins

 

 

project info:

 

client: private
planning: marte marte architekten
location: 6830 laterns-vorarlberg-austria
site area: 485.4 sqm
gross floor area: 102.6 sqm
floor area: 87 sqm
built-up area: 43.03 sqm
cubage: 491.4 m3
building contractor: amann bau, 6710 nenzing
concrete works: weikelstorfer, d-94166 stubenberg structural consultant: frick paul, 6830 rankweil
windows: hartmann, 6710 nenzing
construction physics: bernhard weithas, 6923 lauterach
flat roof: tectum, 6845 hohenems
furnishings/interior fittings: matt gerold, 6830 laterns heating/sanitation: gangl manfred, 6800 feldkirch
electrical services: matt thomas, 6830 laterns
stairs: türtscher kaspar, 6835 zwischenwasser-buchebrunnen

  • Not to mention “avalanche-resistant”! I like the cube concept, but feel it could have been more integrated with the environment by the inclusion of some natural stone areas to soften the lines a little.

    StevenArtisan says:
  • superb

    dbkii says:
  • Superb indeed! Basic Beauty!

    atelier argos says:
  • @StevenArtisan, That’s a good point!

    atelier argos says:
  • Why in the world would I want to “soften” such a pure artistic statement. The snow and the trees and the clouds “soften” the environment. This building stands strong and defined in contrast to its environment.

    Lightmaker says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
501,541 subscribers
- see sample
- see sample