marte marte architekten design a special education school
 
marte marte architekten design a special education school
jun 19, 2013

marte marte architekten design a special education school


marte marte architekten design a special education school

image © bruno klomfar

 

 

 

a cluster of different education and care institutions for 4- to 18-year-old children and adolescents forms a veritable school district of its own in the centre of dornbirn. while the austrian town takes an integrated approach to special education, a separate building has been erected for severely disabled children to replace the previous building, which was dilapidated and whose basic structurehad been outdated for years. a small gymnasium, built at the end of the 19th century, serves as the distinctive cornerstone of the school grounds. the new building frees up the gymnasium and blends in with the historical building opposite in terms of the overall streetscape and its general spatial surroundings. a courtyard of sorts is also established with the neighbouring primary school,which also acts as a smooth spatial transition to the west side of the secondary school.the class and group rooms on the three upper floors are grouped densely around a central inner courtyard. the surrounding circulation elements are spacious, light-flooded play and exercise areas and their nearly ceiling-high openings provide not only a marvellous view of the outside, but also open up interior vistas as well. the large window frames in the group rooms also bring out the best of the urban and natural surroundings. the atrium flows into a covered schoolyard on the groundfloor and provides the gymnasium in the basement with sufficient light through the additional opening provided by the cleverly situated emergency stairs.

marte marte architekten design a special education school
the school uses the built mass to create layers of openness
image © bruno klomfar

marte marte architekten design a special education school
the concrete volume is laden with apertures
image © bruno klomfar

 

 

 

the fine, accurately moulded exposed concrete is the counterpoint to the interplay of birch plywood panelling and coloured surfaces within the building. green, the symbolic colour of life, permeates the building in subtly coordinated nuances on the walls and floors, lights up the rooms and changes shades depending on the direction and lighting. colour accents cast furniture in red and orange,and the red linoleum floor in the auditorium and the staff room signify a space of retreat and communication. a soft, stony white hue neutralises the ambience in the special education rooms.the energy performance is top notch; the controlled ventilation, the compactness of the structure and the quality of the materials used guarantee optimal values. the proportions, the conscious direction of light and attention, the colour concept and the standard of construction combine to form a consistent spatial whole, which at least harmonises and gives a little structure to the world of severely disabled children and adolescents while at the same time inspiring them.

 

marte marte architekten has made manifest the city of dornbirn’s approach to special education with  a school that fully integrates a 19th century gymnasium with a bone-colored concrete.

marte marte architekten design a special education school
a large, central void and circulation become the mechanisms by which interior space is organized
image © bruno klomfar

marte marte architekten design a special education school
the greenish undertones of birch pervade the wood-clad interiors and carry into the architectural object
image © bruno klomfar

marte marte architekten design a special education school
generous glazing is orchestrated to optimize interior daylight
image © bruno klomfar

marte marte architekten design a special education school
streamlined forms and a muted palette characterize meeting and learning spaces
image © bruno klomfar

marte marte architekten design a special education school
image © bruno klomfar

marte marte architekten design a special education school
gymnasium
image © bruno klomfar

marte marte architekten design a special education school
main circulation
image © bruno klomfar

marte marte architekten design a special education school
image © bruno klomfar

marte marte architekten design a special education school
image © bruno klomfar

 

 

marte marte architekten design a special education school
site plan
image © bruno klomfar

 

  • What’s with the upside-down garden shed suspended in the courtyard? Some sort of metaphor??

    Chickenhead
  • Really? For special education? It looks like a penitentiary, inside and out.

    Char

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,305 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine