martins architecture office has designed a large warehouse building in guimarães, portugal. the site is located in the vale do ave region, an area which has been suffering economic and social turbulence over the past decades. the project by the architect proposes a reflective shell that houses the required functions of the warehouse facility.

martins architecture office constructs large reflective warehouse in portugal

all images © NUDO

 

 

the architect has designed the warehouse as a regular box shape placed in an open field facing east. the construction is comprised of a steel portal frame which is used to create the vast volume. metal cladding is also utilized on the exterior and gives the reflective aesthetic. within the interior, there are smaller container units which are set up to house services such as the office space, and use vernacular colors of portugal to create a local identity. overall, the design by martins architecture office provides a functional space that aims to reflect the surroundings.

martins architecture office constructs large reflective warehouse in portugal

close up of the south façade

martins architecture office constructs large reflective warehouse in portugal

the large opening on the south façade

martins architecture office constructs large reflective warehouse in portugal

interior view

martins architecture office constructs large reflective warehouse in portugal

the blocks using portuguese vernacular colours

martins architecture office constructs large reflective warehouse in portugal

interior detail

martins architecture office constructs large reflective warehouse in portugal

west façade

martins architecture office constructs large reflective warehouse in portugal

overall view of the building

martins architecture office constructs large reflective warehouse in portugal

concept drawing

martins architecture office constructs large reflective warehouse in portugal

concept drawing

martins architecture office constructs large reflective warehouse in portugal

site plan

martins architecture office constructs large reflective warehouse in portugal

plan of the office

 

 

project info:

 

project name:

architect: martins architecture office

design team: josé martins, marta machado, marina carbia, barbora babocká

program: steel warehouse

size: 1.483,00 m2

location: guimarães, portugal

status: concluded

year: 2016-2018

photography: © NUDO

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news