mass studies connects southcape owner’s club with sweeping roof
photo © kyungsub shin
all images courtesy of mass studies

 

 

 

located on changseon island at the southern tip of the korean peninsula, the ‘southcape owner’s club’ is a resort comprised of several complexes positioned across the region’s undulating topography. completed by korean practice mass studies, the centerpiece of the design is a clubhouse who’s delicately curved forms embrace the landscape, allowing the building to engage naturally with its surroundings.

 

mass studies southcape owner’s club designboom
photo © kyungsub shin

 

 

 

the clubhouse is characterized by its sculpted roof, shaped by the building’s structural organization – itself a response to the rolling terrain. the roof’s depth is revealed, giving the appearance of a vacuum-formed white concrete membrane. underneath, three meter canopies function as shading devices, protecting internal volumes from direct sunlight, and contributing to the sinuous sense of movement that is prevalent throughout the design. a central courtyard is formed of an entrance patio under the sculptural roof anchoring the complex, and framing panoramic views across the ocean.

 

mass studies southcape owner’s club designboom
photo © kyungsub shin

 

 

 

private spa facilities are housed at the eastern edge of the site, while more public areas – such as restaurant and event facilities – are found to the west. this contrast of programs is also reflected in the building’s materiality, where the spa is designed as a closed mass, with a slightly open one meter clerestory running along the length of the structure. conversely, public spaces are glazed with extended terraces offering a sense of openness towards the surrounding landscape.

 

mass studies southcape owner’s club designboom
photo © kyungsub shin

 

mass studies southcape owner’s club designboom
photo © yong-kwan kim

 

mass studies southcape owner’s club designboom
photo © kyungsub shin

 

mass studies southcape owner’s club designboom
photo © kyungsub shin

 

mass studies southcape owner’s club designboom
photo © kyungsub shin

 

mass studies southcape owner’s club designboom
photo © yong-kwan kim

 

mass studies southcape owner’s club designboom
photo © wan soon park

 

 

project info:

 

design period: january, 2009 – january, 2012
construction period: october, 2011 – november 2013
type: sports, golf clubhouse
location: namhae, korea
site area: 23,066.16 sqm
site coverage area: 7,955.98 sqm
total floor area: 15,101.56 sqm
building-to-land ratio: 34.49%
floor area ratio: 20.39%
building scope: B2, 1F
structure: RC, SC
exterior finish: white exposed concrete, serpentino classico, travertine navona, t33.52 low-iron/low-e laminated and insulated glass, broken porcelain tile
interior finish: serpentino classico, travertine navona, solid teak wood, venetian stucco

 

architects:
mass studies:
minsuk cho, kisu park, junkoo kang, younkyoung shin, bumhyun chun, wonbang kim, yuseok heo, sungpil won, junghye bae, minho hong, changwoo choi, eunju choi, kyungsik kim, joshua ovenden, nickolas urano, joungwon lee, vin kim, taehoon hwang, sangkyu jeon, joonhee lee, soohyun jin, sojung lee, sangjoon kwak, songmin lee, dongwon yoon, kyenyong kwak, z-u kim, kyungmok park, suzan babaa, irene matteini, ji soo han, guo xiang

 

structural engineer: thekujo
MEP engineer: hana consulting & engineers
civil/geotechnical engineer: korean geo-consultants co. ltd.
lighting engineer: newlite
landscape design: seo ahn landscape
construction: hanmiglobal co. ltd.
client: handsome corp