massimo nodari sets casa bertelli into the italian alps
 
massimo nodari sets casa bertelli into the italian alps massimo nodari sets casa bertelli into the italian alps
aug 06, 2014

massimo nodari sets casa bertelli into the italian alps

massimo nordari sets casa bertelli into the italian alps
all images courtesy of massimo nordari

 

 

 

massimo nordari‘s ‘casa bertelli’ is a building situated on a terraced steep slope nestled within the trees and plants of the mountainous italian alps. the trapezoidal shape of the land has generated the architectural volumes of two purely rectangular, cantilevered prisms. at different heights, the masses are rotated one towards the other, and hinged through a central stairwell. in the front road side, the distance for a buffer between the clients and their neighbors is maintained by providing an exterior patio that extends the full width of the site under a 4-meter cantilever. the framed openings of the house are obtained through horizontal slits surrounded by stainless steel jambs, while the main façade is characterized by two deep loggias that open the guest bedroom and the lounge to the landscape. these vast spaces are lined on the inside with fully-slatted ipé, a type of brazilian hardwood, and are highlighted by light fixtures placed along the top edges of exterior walls beneath overhangs. their wide depth also allows the residence to effectively control the solar radiation. furthermore, a large polygonal skylight in the roof generates an interesting effect of the daylight as it floods the whole interior: the distribution of the brightness and the silhouette constantly change throughout the year, the day, and every moment in response to the angle of the sun.

massimo nodari house in the italian alps
view from the south

 

 

 

the house rests on a stonework basement that incorporates the existing terraces containing bathrooms and garages. meanwhile, the white stucco forms contribute to the project a both refined and contemporary character. respectively, they contain the bedroom and the living area (considered to be the ‘night pavilion’ and the ‘day pavilion’). these enclosures float above the valley, forming protected outdoor places both between and under them. thus the dwelling is an instrument to view the surrounding nature, like a pair of binoculars. the building is energy efficient, being equipped with ventilated walls, thick insulation and alternative energy production systems ecologically compatible.

massimo nodari house in the italian alps
view from the principal entrance

massimo nodari house in the italian alps
aerial link between the loggias

massimo nodari house in the italian alps
the cantilevered galleries

massimo nodari house in the italian alps
view from north east of the day pavilion

massimo nodari house in the italian alps
(left) principal entrance detail
(right) the relationship between the two pavilions

massimo nodari house in the italian alps
the living room

massimo nodari house in the italian alps
the main staircase

massimo nodari house in the italian alps
the service bathroom


west façade technical drawing

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    482,845 subscribers
    - see sample
    - see sample
    privacy policy