MAT office converts underground space into a colorful community centre in beijing
 

MAT office converts underground space into a colorful community centre in beijing

 

located within the chaoyang district of beijing, ‘big family’ is a vibrant community centre completed by research and designs studio MAT office. right before the upgrade, the structure consisted of a vacant underground space. but through this transformation, the government hopes to create a public space which responds to the residents’ demands.with a site area of about 300 square meters, the original underground concrete wall could hardly be removed – forcing to maintain the exisitng residential-like space.


entrance space of the ‘big family’ community centre

 

 

unlike MAT office‘s previous design experiences, this project brief started with meetings organized by the neighborhood committee, landlord, resident representatives and architect. after collecting requirements from the multi-party, the whole space was divided into four parts: community education, community organization, children’s space and senior’s community. ‘to ensure reasonable functionality, we designed a shared hall in the center to connect each part. the multi-functional shared hall is able to support any of the extended usage such as party, salon, teaching, reading and other flexible activities. in addition, the use of a luminous celling aims to eliminate the lack of underground space and create an outdoor courtyard feeling’. 


colorful bookcase wall holds the community’s 6,000 publications

 

 

another key point of this design was providing an adequate circulation from ground level to the underground space. taking into account the community’s emphasis on culture and education, the team set a 28 meters long bookcase wall – extending from the outdoor entrance to the shared hall. this feature was designed to both settle the community’s 6,000 books storage and encourage reading and learning to become the residents’ daily activity. in addition, given how children and elderly are a majority in the neighborhood, warm wood and bright colors were used all along to express the quality of a  ‘big family’. this effect is create through simple and sweet graphics of ‘small houses’ hung on the walls.


vibrant and warm colors are used alongside ‘small house’ graphics

 

 

the whole project lasted for over half a year, including multi-party discussions, architectural design and construction processes. more than a design project, this initiative becomes a meaningful social engagement for architects. indeed, it requires them to communicate and participate deeply into the community in order to establish a clear spatial logic that balances and coordinates the multi-appeal. ‘the project also allows us to rethink the social responsibility for the architects at this time. ‘sharing, co-creating, co-governance’ is the key criterion of  a new generation community in china, and it could also be the potential for the architects to release their social value,’ elaborates MAT office.


reading and learning are encouraged to become daily activities


senior room with a warm wooden ceiling and bookcase


the shared hall supports extended usage like party, salon, teaching and reading


shared hall includes a  luminous ceiling to provide an open courtyard feeling


shared hall reading area


community room


public toilet


elevation


floor plan

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    492,236 subscribers
    - see sample
    - see sample