MAT office's courtyard in beijing is fenced by green steel canopy imitating trees
 

MAT office's courtyard in beijing is fenced by green steel canopy imitating trees

located in qianfuxiang, a quiet hutong area in beijing’s historical district, the courtyard project developed by MAT office redefines the space boundary and reestablishes a continuous outline of the existing apartment building. branch-shaped steel panel forms the line and creates two magnified canopies at the entrance to the house and the outdoor recreational space for the young dwellers.

MAT office's courtyard in beijing is fenced by green steel canopy imitating trees
the canopy at the entrance
all photos by kangshuo tang

 

 

MAT office has created a continuous 3-meter-wide green line extending from the outer wall of the house to the courtyard — as a result, it shapes two areas, a private one for leisure and a public one for commercial use. the inner courtyard is equipped with wooden seats and table, surrounding the scholar tree growing in the center of the slot.

MAT office's courtyard in beijing is fenced by green steel canopy imitating trees
branch-shaped panel fence

 

 

‘we are trying to build a special atmosphere at this tree courtyard, with its natural and spatial environment,’ explains the design team. ‘we hope to create a bright and vivid lifestyle for the young under the old chinese scholar tree by redefining the interface as well as the relative public activities.’

MAT office's courtyard in beijing is fenced by green steel canopy imitating trees
lounge area

 

MAT office's courtyard in beijing is fenced by green steel canopy imitating trees
reading space

 

MAT office's courtyard in beijing is fenced by green steel canopy imitating trees
the canopy creates a playful pattern on the ground

 

MAT office's courtyard in beijing is fenced by green steel canopy imitating trees
courtyard panorama

 

MAT office's courtyard in beijing is fenced by green steel canopy imitating trees
space under the tree

 

MAT office's courtyard in beijing is fenced by green steel canopy imitating trees
table under the tree

 

MAT office's courtyard in beijing is fenced by green steel canopy imitating trees
terrace view

 

 

MAT office's courtyard in beijing is fenced by green steel canopy imitating trees
a cartoon

 

MAT office's courtyard in beijing is fenced by green steel canopy imitating trees
ground floor plan

 

MAT office's courtyard in beijing is fenced by green steel canopy imitating trees
exploded axonometry

 

project info:

 

name: tree courtyard youth community

client: beijing port

location: no.12 qianfuxiang, dongcheng district, beijing

architects: MAT office

team: miao zhang, kangshuo tang, feiyu wang, youpeng liu, yiqian wang, wenhao yang

built area: 1.230 sqm

materials: steel panel, granite, sintered bricks, ceramic pellets

completion: 2018.05

photography: kangshuo tang

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,213 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine