matteo cainer architects: serlachius museum gösta extension
 
matteo cainer architects: serlachius museum gösta extension
jan 15, 2012

matteo cainer architects: serlachius museum gösta extension

with offices in london, paris and milan, international practice matteo cainer architects have produced ‘taittogami’, a proposal for the gösta serlachius museum extension competition for gösta, finland. incorporating gösta serlachius’s interest of wood and paper processing, the exterior is a series of unfolding roof planes resembling origami which frame the nearby lake and island. the interior features kirigami principles of folded and cut shapes creating a series of complex architectural sequences.

 

creating a harmonious and blurred connection with the landscape, fluid volumes will project from the existing house, introducing visitors through a progression of flexible spaces for exhibitions, conferences, educational facilities and public events. a lakeshore deck will create a transition between land and water for visitors which leads to a sauna within the body of water. the complex will mourish the mind and body, providing intellectual stimulation within a tranquil environment.

matteo cainer architects: serlachius museum gösta extension
all images courtesy matteo cainer architects

 

 

keeping with nordic tradition, the building is formed with timber, integrating the outer walls with the structure into a single component to create illuminated and column-free spaces with unique qualities while still withstanding immense snow loads. bitumen-coated weatherboarding clads the facades, angling and wrapping the inclined surfaces to emphasize their changes. operable glazed fins will alter daylight levels inside during the different seasons.

matteo cainer architects: serlachius museum gösta extension
approach to the museum

matteo cainer architects: serlachius museum gösta extension
interior

matteo cainer architects: serlachius museum gösta extension
interior

matteo cainer architects: serlachius museum gösta extension
aerial view of the museum

matteo cainer architects: serlachius museum gösta extension
floor plan / level 0

matteo cainer architects: serlachius museum gösta extension
section

matteo cainer architects: serlachius museum gösta extension
section

matteo cainer architects: serlachius museum gösta extension
conceptual diagram

 

 

project info:

 

credits: matteo cainer architects ltd
location: mänttä, finland
use: museum extension
client: gösta serlachius fine arts foundation
total floor area: 4,760 m2

Save

  • Why remind us of human disasters by designing something that looks like it has suffered an earthquake? This solution is destabilising and inhuman, with walls that lean at threatening angles. It makes no ergonomic sense nor invites any human interaction.

    Sultony
  • nice work friend.

    Adyor Vanderlei

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,135 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine