mayes’ trousdale place residence is a newly renovated 7200 square foot home located at the top of beverly hills in los angeles, california. the property offers sweeping views from the pacific ocean to downtown los angeles. in the design process it is necessary to find creative solutions to the unique challenges that arise in the course of a project’s development. the city of beverly hills requires rigorous construction regulations and specific design guidelines when determining site placement and views.


warm natural materials such as wood, copper, steel and limestone have been used throughout the scheme

 

 

the first impression when approaching and entering the home is one of the most important design challenges. the aesthetics of the home and entry should create a memorable experience and orient the person towards the rest of the house in a concise way. california based interdisciplinary studio mayes office has used a mixture of warm materials such as natural wood, copper, limestone, marble and a touch of exposed steel to create a warm, industrial, sophisticated environment. the main entry consists of crossing on a solid limestone bridge suspended over a reflecting pool. the front door is a custom pivot door floating inside a frameless glass façade. 


sliding glass doors open up the house, offering sweeping views from the pacific ocean to downtown los angeles

 

 

there is a 14-foot-high green wall that leads the client from the driveway through the sunlight foyer and into the main living area. all the interior spaces are opened up visually and physically to the landscaping areas and the panoramic city views.


the breakfast area opens up to a private patio and pool house

 

 

to complete the overall composition of the project, mayes office has added a 480 square foot detached pool house with a built-in sunken fire pit and a private jacuzzi on the hillside. ‘our design objective for the new pool house was to create a structure that doesn’t interrupt the city views from the main house or inside the pool house’, according to the project team. to achieve this viewing concern, the architects have designed a series of cantilevered steel moment frames that are supported by a second cantilever steel moment frame. this allows the outwardly facing corner to be free from a structural column or wall, allowing the sliding glass doors to completely open up to the surrounding landscape areas and city views.


the green wall extends the landscape into the space, while acting as the backdrop to the pool house


the structure of the pool house consists of a series of cantilevered steel frames allowing it to be free from walls


an aerial view of mayes office’s trousdale place residence


floor to ceiling glazing provides expansive views for both living and dining spaces


the hardscape design extends the interior spaces into the back yard, while maximizing the views from the home


the dimly lit illuminated pool overlooks downtown los angeles

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news