mcbride charles ryan: letterbox house
 
mcbride charles ryan: letterbox house
nov 08, 2010

mcbride charles ryan: letterbox house

‘letterbox house’ by mcbride charles ryan all images courtesy mcbride charles ryan photographs © john gollings

‘letterbox house’ by australian firm mcbride charles ryan (robert mcbride, debbie ryan) is a shortlisted entry at this year’s world architecture festival for the completed house category. located in a modest beach suburb of blairgowrie, australia, the dwelling features a sculpturally formed facade that dynamically changes and grows in shapes and scale. clad with panels of multi-coloured wood, the design looks to be unfurling from a single letterbox on the northwest end of the house, and at the same time appears to have been carved away from other perspectives. the resulting veranda space becomes more of a stage rather than a simple outdoor area.

mcbride charles ryan: letterbox house south west elevation

the surrounding neighbourhood is dominated with modest vacation houses and retirement homes. intrigued by the idea of mimicking a similar sense of modesty, the architects planned the dwelling to ”hide” behind a protruding mailbox. the northwest elevation, when looked at square on, does not offer much indication of the biggest feature of the house–the sculptural wall-veranda–but rewards those who investigate the house further by seemingly unveiling itself as one deviates from the straight approach.

mcbride charles ryan: letterbox house letterbox

wrapping and morphing to line the house with a generous deck on the southwest side of the house, the dwelling provides an ‘in-between zone’ with the single gesture of the wall. on the interior, the sculpted facade is revealed to be supported by a bright red spinal structure, running along the length of the house with shelving opportunities throughout. serving as a ‘programmed wall’, it is the primary structure to the wall-veranda outside.

mcbride charles ryan: letterbox house facade/veranda detail

mcbride charles ryan: letterbox house entrance way

mcbride charles ryan: letterbox house interior hallway looking into the lounge

mcbride charles ryan: letterbox house wall structure and shelving

mcbride charles ryan: letterbox house living and dining space

mcbride charles ryan: letterbox house bedroom on the upper level; portions of the wall-veranda spilling onto the deck space

mcbride charles ryan: letterbox house

mcbride charles ryan: letterbox house floor plans (1) letterbox (2) service yard (3) garage (4) bedroom 1 (5) hall/lounge (6) bedroom 2 (7) courtyard (8) living/dining (9) deck (10) bathroom (11) bedroom 3 (12) laundry (13) rumpus (14) void (15) master bed

mcbride charles ryan: letterbox house sections (1) letterbox (2) service yard (3) garage (4) bedroom 1 (5) hall/lounge (6) bedroom 2 (7) courtyard (8) living/dining (9) deck (10) bathroom (11) bedroom 3 (12) laundry (13) rumpus (14) void (15) master bed

mcbride charles ryan: letterbox house northwest elevation (mailbox highlighted in the centre)

  • All that based on some pictures, Tom P? Nobody likes sour grapes.

    reality
  • Wow. How do you say photocopy? ShoP in Heyri?

    image #10

    http://www.shoparc.com/#/projects/location

    altoids
  • Interesting experiment, a whole lotta contortions tho that might grow tiresome over time.

    Tom P

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,136 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine