mccullough mulvin architects: the long room hub
 
mccullough mulvin architects: the long room hub
jun 02, 2011

mccullough mulvin architects: the long room hub

irish practice mccullough mulvin architects has completed ‘the long room hub’, a new humanities research building at the historical trinity college in dublin, ireland. the structure – classically derived and simple in its approach – is the latest to be completed by the studio in an ongoing effort undertaken by the school to achieve world-class status.

 

positioned at the north end of fellows square, the hub looks to become an icon, physically and experientially connecting the diverse and widespread allocation of buildings across the campus as a whole. responding to the architecturally relevant structures that surround it, the facility features a contrasting surface of positive and negative voids, which frame and reflect the encircling built environment. based on a modified fibonacci sequence, the stone-clad facade adds depth and interest to the otherwise solid four storey structure.

mccullough mulvin architects: the long room hub
front facade from across sqaure

 

 

walnut-lined interior spaces, each unique in size and shape, develop a progression of warm and encompassing areas that can accommodate a range of programs and people. while the building houses research facilities for post-doctoral students, offices for visiting international fellows, seminar rooms and lecture spaces, it was initially designed to meet the needs of a team working on the digestion of the library’s collection of manuscripts and early printed works.

mccullough mulvin architects: the long room hub
front facade

 

 

glazed light wells pierce through the internal volume, introducing light into the core of the cavernous unit. passing through double height spaces and communal areas, the columns establish a sense of spatial and social connections, both on the inside of the structure, and the outside.

mccullough mulvin architects: the long room hub
entrance with view of fellows square

mccullough mulvin architects: the long room hub
side elevation

mccullough mulvin architects: the long room hub
interior spaces with view over fellows square

mccullough mulvin architects: the long room hub
library

mccullough mulvin architects: the long room hub
(left) multi-height volume
(right) lightwells pass through the structure

mccullough mulvin architects: the long room hub
light wells and windows outwards

mccullough mulvin architects: the long room hub
surrounded by a series of historical structures

mccullough mulvin architects: the long room hub
site plan

mccullough mulvin architects: the long room hub
site plan

mccullough mulvin architects: the long room hub
site plan

mccullough mulvin architects: the long room hub
floor plan / level 0

mccullough mulvin architects: the long room hub
elevations

mccullough mulvin architects: the long room hub
section

  • I’ve seen this building and it’s an eyesore. Fails aesthetically on three levels: as a contrast, as a complement, and as an intelligent comment. Don’t get me wrong: I think Prince Charles is a hidebound, mawkish idiot. This just plain does not pan out.

    Tom P
  • I like the aesthetic, something about the final compositon annoys me though

    dbkii

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,214 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine