MDO transforms an abandoned factory in chengdu into a vivid city hall

MDO transforms an abandoned factory in chengdu into a vivid city hall

maintaining traces of the past

 

in the eastern suburb memory in chengdu, china, MDO has transformed an old state-run factory into a vivid city hall, maintaining traces and history of the existing building. the design team prioritized a clear transition between old and new, inserting a series of new contrasting elements. dubbed ‘vanke · city growth hall’, the final work has a rather metaphorical language that is spatially imprinted.

 

the original building founded in 1958, held the hongguang electronic tube factory, which produced once oscilloscopes and kinescopes for the military. the old structure was left to ruin while the other neighboring buildings have become part of a thriving cultural and design hub. as a continuity of the past, the oscilloscope became the design’s starting point, and the ‘burst of energy’ was extracted as the element throughout the project.

MDO transforms an abandoned factory in chengdu into a vivid city hall
the ground floor is designed as a flexible space and pop-up store which connects the branding center to the city

all images courtesy of vincent wu vanke 

 

 

an interplay between old and new 

 

as described, this ‘explosion of energy’ was seen as the spatial concept of the ‘big bang of knowledge’. the explosion begins in the center of the old structure, while the energy splits to create new spatial forms, which are mapped to all corners of the old factory, interspersing with the historic walls and column networks. in the explosive proliferation of space, technological materials and lights clash and blend with the old factory building, bringing new sensory impact and dramatic feeling to visitors.

 

these points are all connected by the central staircase, which serves as the social heart. the design team at MDO sought to communicate the idea of a core where different people and functions can meet. based on this strategy, the staircase employs wide steps, allowing informal meeting and relaxation spaces.MDO transforms an abandoned factory in chengdu into a vivid city hall

 

 

 a rich sensory experience

 

the ground floor features a cafe functioning as a public space which blurs the boundary between inside and out. its form is conceived as a layered bamboo box inserted into the grey concrete structure. the layers are folded out to create space for sitting, tables, and serving coffee to the street. along the perimeter takes shape a deep bamboo seat creating a relaxing space inviting passers-by to stop, relax and enjoy a coffee. a large picture window with a sliding glass screen can open up on warmer days, creating a strong visual connection between the city and the interior.

 

inside, the grey tones of the existing structure are balanced with new elements, a giant digital screen, vertical column batten lighting, and a suspended lighting array that drew inspiration from the line wave of the oscilloscope. the long digital screen acts as a dynamic 3D wall, with its constantly changing appearance to create a fluid and vibrant space.

MDO transforms an abandoned factory in chengdu into a vivid city hall
the artist uses the shades of green and the density of flowers to express the blooming of hibiscus in a day and record the various forms hibiscus by oil painting. after being photographed and re-composited, the huge picture will be printed on tiles.

 

 

at night, the screen’s colors can transform the mood and tone of the environment. the space can be converted into a party space, flanked on either side by the coffee store and a DJ station. in this area, the old water tank is molded into a hall of mirrors, providing guests a perfect backdrop for taking photos. moreover, in the exhibition hall, the light and form of the oscilloscope screen are used to define space and form a darkened environment. the light leads the visitor through the exhibition, and the subtly changing light patterns create a rich sensory experience.

mdo-abandoned-factory-chengdu-vivid-city-hall-designboom-18003

lining the stairs is a customized ceramic tile depicting clusters of hibiscus mutabilis found locally in chengdu

vanke’s signing and negotiation area is located on the second floor of the old factory. here, the design team used the entire space as an oscilloscope, and the energy is expressed with golden lines which form fluid volumes, extending to every corner of the space in the form of waves. the gold color contrasts strongly against the existing concrete frame. furthermore, the third floor serves as the source of the ‘big bang of knowledge’, where the power of youth and the future are expressed through the bold use of materials and lighting. the lighting starts in the staircase, and radiates out through the upper levels, spreading a youthful sense of energy and enthusiasm.

MDO transforms an abandoned factory in chengdu into a vivid city hall
in an homage to the site history of manufacturing, the bar’s ceiling includes an installation made up of rows of black and white light cathode-ray televisions

MDO transforms an abandoned factory in chengdu into a vivid city hall

mdo-abandoned-factory-chengdu-vivid-city-hall-designboom-21800

 

MDO transforms an abandoned factory in chengdu into a vivid city hall

 

1/3
MDO transforms an abandoned factory in chengdu into a vivid city hall
 
MDO transforms an abandoned factory in chengdu into a vivid city hall
 
MDO transforms an abandoned factory in chengdu into a vivid city hall
 

project info:

 

name: vanke · city growth hall
designers: MDO (more design office)

design directors: justin bridgland, jaycee chui

main designers: danqing yi, di chang

design team: da gao, wanyang song, luwen zhang, mengwen yu, huijie jiao

soft decoration: momo dong, zhenyan yu, yao ju

graphic design: art/graphics service

multi-media design: silkroad visual technology co., ltd.

project manager: andy he, zhiyuan wang

location: chenghua district, chengdu city, sichuan province

developer: chengdu vanke

area: 2,970 sqm

completion time: july 20, 2021

photography: vincent wu vanke 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissionsfeature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina petridou | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5