mecanoo completes last renovation of villa 4.0 in the netherlands mecanoo completes last renovation of villa 4.0 in the netherlands
mar 21, 2016

mecanoo completes last renovation of villa 4.0 in the netherlands


mecanoo completes last renovation of villa 4.0 in the netherlands
image © pedro kok
all images courtesy of mecanoo

 

 

 

dutch studio mecanoo has completed the last of a series of renovations on a 1967 home in hilversum, the netherlands, called villa 4.0.  the original floor plan began as a somewhat hexagonal form in a lush green site surrounded by a natural wall of dense trees and a small brook running along one side. over the years, various owners have added onto the house to accommodate a larger program but in turn have also made the house increasingly more inward-looking and disconnected from the site. as a result, the design strategy was based on re-opening the home to the exterior while updating the structure’s sustainable performance. to begin with, all windows were replaced with more high efficient glazing, and outer walls and roofs were given insulation.
mecanoo villa 4 netherlands designboom
image © pedro kok

 

 

 

the walls in the central area of the house were demolished to open up a new living area with views on all four sides to the exterior. off of this space, the only addition project out onto the site- a pavilion fully enclosed in glass walls extends out towards the brook, placing the interior within the exterior setting. opaque and transparent walls alternate to form new views of the outside naturally guarded by the surrounding vegetation. much of the fenestration is oriented to the south so that the home can be heated naturally by sunlight in the winter, while a new concrete floor contains a radiant heating system that lends to the energy efficiency of the house. white interiors help refract the natural light throughout while skylights in the polygonal roof illuminate the deeper spaces so the interior now feels more a part of the exterior.

mecanoo villa 4 netherlands designboom
the house is renovated to become more connected with the exterior
image © pedro kok


image © pedro kok


site lines through the house offer views of the site from all angles
image © pedro kok


full glass walls offer uninhibited views of the landscape
image © pedro kok


image © pedro kok


image © pedro kok


image © pedro kok


image © pedro kok


while walls and polished concrete floor lend to a light-filled space
image © pedro kok


each hallway enjoys views to the outside
image © pedro kok


glass pavilion extends into the site offering views of the outside
image © pedro kok


image © pedro kok


large skylights help the house feel as part of the outdoors
image © pedro kok


image © pedro kok


glass pavilion area
image © pedro kok


main entrance
image © pedro kok


image © pedro kok


image © pedro kok

 

 

 

drawings

 

 

project info:

 

 

size: 542 m2
status: completed
project design: 2008 – 2009
project realisation: 2010 – 2011
address: hilversum, the netherlands
client: private
design team: dick van gameren in collaboration with iding interior design and michael van gessel landscape
program: fourth time renovation of an originally 1967 villa.
awards: bna project of 2012

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news