mega: house in ayukawa
 
mega: house in ayukawa
mar 05, 2013

mega: house in ayukawa

‘house in ayukawa’ by mega, osaka, japanimage © kei suginoall images courtesy of mega

 

 

 

the two-storey courtyard typology multifamily residence by japanese firm mega is designed for two families although it can be easily adapted to a single-family use. the wood-frame construction is composed of a winding linear space creating a square footprint whereby all the spaces have a continuous window that allows views to a private exterior and brings natural light inside. the lower floor is designated to one family, with the top storey containing enough room for a couple and children. stairs integrated into the periphery of the structure create half floors that communicate with each other. the exterior by contrast is clad in plain metal sheets with a concrete base, giving the appearance of a simple closed-off cube that in a sense conceals itself from its neighbors while providing an open interior for its inhabitants.

mega: house in ayukawakitchen and dining area with window open to the central courtyardimage © kei sugino

mega: house in ayukawaview of the rocky courtyardimage © kei sugino

mega: house in ayukawacyclical circulation winds around the peripheryimage © kei sugino

mega: house in ayukawaintegrated stairs into the interior spacesimage © kei sugino

mega: house in ayukawaimage © kei sugino

mega: house in ayukawahalf levels all look to the central area for natural lightimage © kei sugino

mega: house in ayukawacourtyardimage © kei sugino

mega: house in ayukawaimage © kei sugino

 

mega: house in ayukawa

mega: house in ayukawafloor plan / level 0

mega: house in ayukawafloor plan / level 1

mega: house in ayukawasection

 

 

mega: house in ayukawaelevation

 

 

project info:

 

architect: dai nagasakaproject team: méga (dai nagasaka, ikue tanaka*)structural design (cooperation): satoru shimoyamalocation: ibaraki-city,osaka, japansite area: 230.85 m2total floor: 123.58 m2 + terrace 57.16 m2building scale: 2 stories above groundcompletion: 2012

  • looks interesting from the outside but find the inside somehow nervous in atmosphere, to many cuts, corners, drop’s etc

    martin
  • I love it. Low key, private and personal spaces with a nice courtyard view. SO simple and clean.

    justin

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,267 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine