mejiro studio: SMG mejiro studio: SMG
aug 03, 2011

mejiro studio: SMG

‘SMG’ by mejiro studio in huchu-shi, tokyo, japan all images courtesy mejiro studio image © koichi torimura

japanese architecture practice mejiro studio has sent us images of ‘SMG’, a three-storey apartment complex in the suburbs of tokyo, japan. featuring an undulating exterior surface, the design establishes a strong identity on the vague scenery of the site while generating alternative interior spaces in pockets and curving nooks.

within context image © koichi torimura

striking in its form, the apartment complex contrasts itself from the visual nature of the suburbs. generously sized windows wrap around the curved surface, resulting in a playful and dynamic exterior expression. outdoor terraces remain sheltered within the general volume of the building, maintaining a sense of continuity in the envelope.

street view image © koichi torimura

planned at a 45 degree angle, the interior space of the apartment units are strongly shaped by the undulating wall. pushed in and pulled out, a number of organically-shaped cavities become a place for small programs, such as the bathroom or terrace. the skewed layout also prevents unwanted views from the neighbourhood while also providing an immense structural support for the whole complex. arranged in an open-concept scheme, the units benefit from an extended sense of space created by the curving wall.

long elevation image © koichi torimura

wrap-around windows image © koichi torimura

entrance image © koichi torimura

interior view of ground unit image © koichi torimura

image © koichi torimura

curved walls from the interior image © koichi torimura

by the outdoor terrace image © koichi torimura

bathroom image © koichi torimura

image © koichi torimura

interior wall partitions image © koichi torimura

view of kitchen image © koichi torimura

kitchen unit image © koichi torimura

circulation space image © koichi torimura

views of stairs images © koichi torimura

landing with access to units image © koichi torimura

view from window image © koichi torimura

pockets of space image © koichi torimura

night view image © koichi torimura

image © koichi torimura

floor plan / level 0

floor plan / level +1

floor plan / level +2

project info:

site area: 403.75 m2 total floor area: 499.50 m2 building system: concrete structure structural engineer: structural design office PLUS ONE contractor: okuda kensetsu

  • damn, I want to have this studio, haha..
    [url=http://satriyonitiatmojo.com/] Satriyo Niti Atmojo [/url]

    Satriyo Niti Atmojo says:
  • i would like to see some furniture in it
    even the bathtub doesnt fit well…
    althoug it looks nice and easy inside
    a bit retro aesthetics…

    juliano says:
  • this is very cool – the plans are brilliant in the way that organic form is integrated with rectilinear core elements

    I’d like to see this taken up a couple notches in scale – I think it would work well

    dbkii says:
  • yeah its great! I’m on the 2nd floor though. The bath in the window is not for me and the fixed curved windows and not being able to get directly onto the grass is annoying. Perhaps if the curved glass could retract up into the facia above?

    richard says:
  • Some aspects give it an “art deco” look. Thumbs up, like the curvature and I too would like to see it scaled up; I think it’d work out well d;-)

    Jetwax says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

(3 articles)

architecture news