the songhua lake resort shows a lesser known part of china, one of vast natural beauty, and — as of recently — boasts a man made addition to its picturesque hills. the ‘stage of forest’ sits atop a ski slope among a mongolian oak forest, overlooking the vast mountain range down below.

META project songhua lake resort
image by vanke songhua lake resort © vanke songhua lake resort
(banner image by su shengliang © META-project)

 

 

the project was designed by beijing-based firm META-project, and intends to blend into its surroundings. with a concrete base and sidings of charred cedar, the outlook’s color matches that of the mountainside, with shingles that almost shimmer with their silver hue.


the structure overlooks the vast mountain range down below
image by vanke songhua lake resort © vanke songhua lake resort

 

 

entering the observatory, you find yourself in a darkened stairwell, where the light only seeps in from spaces beyond. winding your way upstairs, you emerge from a narrow stairwell into a grand vista of the rolling mountains covered with snow and the frozen lake. the wide panoramic window cuts off the ground below and gives the sensation of weightlessness and flight. on the floor of the observatory, organic shapes cut-out of red cedar walls and floors reveal other views and allow for different perspectives of interest.


the cedar singles shimmer with their silver hue
image by vanke songhua lake resort © vanke songhua lake resort

 

 

the designers explain that they wished to give the user a connection with the landscape and the surrounding nature. this is the motivation for their various framed views and a driving force for the building’s unique triangular shape, which is described as having the likeness to a falling leaf. lacking the symmetry that exists in most manmade structures, the observatory has been carefully planed to give a wide array of various impressions and sensations. skiers go inside to rest from the slopes and are rewarded by the playful structures and breathtaking views they find inside.

META project songhua lake resort
the panoramic vista gives the sensation of weightlessness and flight
image by su shengliang © META-project

META project songhua lake resort
integrated seating for respite from winter sports
image by su shengliang © META-project

META project songhua lake resort
the concrete was set to match the texture of the wood
image by su shengliang © META-project

META project songhua lake resort
skiers are welcomed by the playful structures and breathtaking views they find inside
image by su shengliang © META-project

META project songhua lake resort
one of many different perspectives of interest
image by su shengliang © META-project

META project songhua lake resort
beautifully framed moments in the architecture
image by su shengliang © META-project

META project songhua lake resort
the project’s interior has beautifully framed moments 
image by su shengliang © META-project

META project songhua lake resort
the structure attempts to camouflage itself in the natural landscape
image by su shengliang © META-project

META project songhua lake resort
dusk ensues on the mountain top
image by su shengliang © META-project

META project songhua lake resort
the structure in harmony with its surroundings 
image by su shengliang © META-project

META project songhua lake resort
a nightly show of light on the mountaintop
image by su shengliang © META-project

 

 

project info:

 

project name: stage of forest
architects & designers: wang shuo, zhang jing, cao shibiao,jiang shuo,yang shangzhi
lead architects: wang shuozhang jing
client: vanke songhua lake resort
location: ji linchina
use: viewing platform, event space
area: 277 sqm
completed: 2017

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news