mies van der rohe: villa tugendhat
 
mies van der rohe: villa tugendhat
mar 31, 2012

mies van der rohe: villa tugendhat

german-born american modernist architect mies van der rohe’s villa tugendhat in brno, czech republic has been recently remodeled by AMOSDESIGN, a czech interior design company. constructed in 1930 for greta and fritz tugendhat and listed as a UNESCO world heritage site, the residence’s interior and gardens have been renovated to preserve on of van der rohe’s most pivotal works in europe. the historical and specified construction methods were used, maintaining original materials and treatment despite their prevalence within today’s current retail markets. the wooden doors, built-in and moveable furniture were restored or manufactured again, utilizing photographs from the MOMA museum, literature, family members and other existing buildings completed by the architect during the time period.

 

special veneers and decking were reused while replicas for metal locks, hinges and parts were fabricated. all screws, bolts and joining methods were matched. a curved macassar wall in the dining room, which disappeared during world war II, was discovered in a disassembled state as a planar wall cladding within another building nearby. the focal element has been returned to its authentic location bringing back a lost memory. the culmination of two years work, the results successfully produce the atmosphere of its era allowing visitors to travel through time.

mies van der rohe: villa tugendhat
upward view of the residence’s exterior
images © miroslav ambroz and archive © AMOSDESIGN

mies van der rohe: villa tugendhat
(left) entry
(right) coat hanger of chrome and opaxit glass

mies van der rohe: villa tugendhat
living space

mies van der rohe: villa tugendhat
living room with onyx wall and buffet

mies van der rohe: villa tugendhat
living room window overlooking the garden

mies van der rohe: villa tugendhat
living room with barcelona and tugendhat chairs

mies van der rohe: villa tugendhat
chair oriented towards the garden

mies van der rohe: villa tugendhat
dining table with round wall made from original macassar veneer and black painted pear

mies van der rohe: villa tugendhat
library with bench and bridge table

mies van der rohe: villa tugendhat
fritz tugendhat’s room with rosewood veneer

mies van der rohe: villa tugendhat
staircase

mies van der rohe: villa tugendhat
entrance hall with original rosewood wall

mies van der rohe: villa tugendhat
terrace for children

mies van der rohe: villa tugendhat
governess room with zebrano veneer, maple veneer and opaxit glass

mies van der rohe: villa tugendhat
hana’s room with zebrano veneer

mies van der rohe: villa tugendhat
cabinet of zebrano and maple veneer

mies van der rohe: villa tugendhat
cabinet of zebrano and maple veneer

mies van der rohe: villa tugendhat
original drawings from 1929 by mies van der rohe

 

 

project info:

 

property owner and investor: statutory city of brno
renovation architect: association for the villa tugendhat
general contractor: unistav
interior realized by: amosdesign
furniture and interior research for implementation: miroslav ambroz and amosdesign
budget: 8.8 million USD
renovation period: 2010 – 2012
supervision: thicom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,997 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine