bricked volumes comprise fonte de angeão school in portugal by miguel marcelino
photography by josé campos

 

 

 

in central portugal, local architect miguel marcelino has completed a kindergarten and primary school designed to establish a close connection with its adjacent environment. surrounded by trees, ‘fonte de angeão school’ explores the relationship between inside and outside, through two systems that define the project’s spatial organization.

 

within classrooms, where constant levels of concentration are required, private courtyards limit external sightlines, while providing controlled levels of daylight. conversely, in communal zones, the opposite happens: large apertures offer expansive views in all directions. continuing the profound sense of cohesion that underpins the design, there is no separation between structure, architecture and building services – pipes and cable trays are left exposed, while ventilation and cooling is done through semi-passive systems.

miguel marcelino fonte de angeao school vagos portugal
the school is designed to establish a close connection with the adjacent environment

miguel marcelino fonte de angeao school vagos portugal
the single storey structure is located in vagos, portugal

miguel marcelino fonte de angeao school vagos portugal
communal areas offer expansive views across the site

miguel marcelino fonte de angeao school vagos portugal
while classroms limit views so as not to distract students

miguel marcelino fonte de angeao school vagos portugal
pipes and cable trays are left exposed throughout the scheme

miguel marcelino fonte de angeao school vagos portugal
the school’s gymnasium

miguel marcelino fonte de angeao school vagos portugal
individual classrooms are connected with a wide corridor

miguel marcelino fonte de angeao school vagos portugal
the project’s distinctive brick exterior

 

drawings

 

project info:

 

architecture: miguel marcelino
collaborators: pedro dourado, josé figueiredo (acoustics), antónio portugal (fire safety), andreia florentino (mural illustrations)
structural engineering: betar (josé venâncio)
plumbing engineering: ana luísa ferreira
electrical engineering: fernando carvalho araújo
mechanical engineering: antónio lopes do rego
landscape design: FC arquitectura paisagista
general contractor: encobarra

 

gross floor area: 2,885 sqm
gross volume: 10.963 m3
building footprint: 2,885 sqm
site area: 15,678 sqm
location: fonte de angeão, vagos, portugal
client: municipality of vagos
completed: 2014
photography: josé campos