lush vegetation and an off-white concrete façade buffer this tel aviv house

lush vegetation and an off-white concrete façade buffer this tel aviv house

 

the z house is a dwelling for serenity and utmost privacy

 

built on a 700 sqm plot, along the main road of a tel aviv neighborhood, the Z house by milic harel architects is designed as a residence for serenity and utmost privacy — offsetting the shortcomings of its busy location with distinct features. indeed, to create a quiet and private atmosphere, the architects introduced a two-layer buffer at the entrance façade to the south: an off-white concrete wall complemented by a lush garden design. 

off white concrete facade creates maximum privacy for this tel aviv house 1
south façade | images © amit geron

 

 

balancing a buffered entrance with an exposed façade

 

echoing the two-layer buffer, the team at milic harel architects defined the entrance to the residence as a ‘hole in the wall’, or a niche with a steel door. however upon entering Z house, visitors eventually discover the dramatic and exposed north façade. composed of four-meter high and floor-to-ceiling glass paneling that appears to be floating above ground, the façade offers an extensive view to the rear garden — bringing together the indoor and outdoor spaces. counteracting yet again that level of exposure, an elevation of the entrance floor and back garden allows for guestrooms to sit at half levels, both above and below the entrance to keep only one floor visible from street level.

off white concrete facade creates maximum privacy for this tel aviv house 3
pool side, back façade

off white concrete facade creates maximum privacy for this tel aviv house 6
basement guest room

lush vegetation and an off-white concrete façade buffer this tel aviv house
the lush garden design creates a noise buffer from the neighboring traffic

z-house-designboom-full-2

off white concrete facade creates maximum privacy for this tel aviv house 9
kitchen, dining area, and living room

off white concrete facade creates maximum privacy for this tel aviv house 11
the entrance is shaped like a niche with a steel door

z-house-designboom-full-1

 

 

 

1/4
1
 
1
 
1
 
1
 

project info:

 

name: Z house

site area: 700 sqm

location: tel aviv, israel
architecture: milic harel architects

photography: amit geron 

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! on its 35th participation at salone del mobile, pedrali unveiled eleven new collections for indoor and outdoor spaces, including brand new collections and extensions of existing collections! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5