the angelos organic olive oil mill is set in a 250.000 m2 olive grove located on the coast of the aegean sea in northern turkey. the factory is a built complex of 1000 m2, composed of a guest house, a shop and the production area. the site is situated in a typical aegean landscape which has an impressive scenery, surrounded by stone structures and olive trees. to define the concept and strategy of the project, mimarlar ve han tümertekin have reflected on ‘how to anchor an industrial building into a landscape?’.


all images © cemal emden

 

 

turkish based practice mimarlar ve han tümertekin‘s clients were very clear from the beginning about obtaining the oil without the pump. therefore, the olives would be pressed at the same floor where they get in production. the oil glides down with its own weight to the lower story and all of the bottled olive oil leaves the production area with trucks. for this reason, the project team had to find the perfect topography, convenient for strong sectional relations where this scenario would come true.


the olive oil mill is a built complex of 1000 m2, composed of a guest house, a shop and the production area

 

 

the location to be found had to be in a spot where the design would not affect any existing vegetation or olive tree during the construction. with the site determined, mimarlar ve han tümertekin have a preference of using the local labor force as builders. the architects’ aim has been to improve the local foreman’s industrialized construction techniques and skills. for that reason, the steel construction has been made in istanbul and filled with stone by the local labor. this high precised collaborative work between istanbul and bademli village improved the foreman’s techniques.


the angelos organic olive oil mill does not affect any surrounding vegetation

 

 

using the exposed concrete, galvanized steel and natural stone as chosen materials is another intention to keep the structure maintenance-free. while forming the site plan, the intention is to generate a scheme which gradually traverses from public to private. the project includes a shop as a ‘public’ space and a guest house as a ‘private’ space aside from the production area. as the structure develops around open and semi-open spaces, the needed shading and climatic condition is provided with a shifted roof. all of these programs are covered by a copper shelter which is the most significant element of the project.


the exposed concrete, galvanized steel and natural stone materials keep the structure maintenance-free


all of these programs are covered by a copper shelter which is the most significant element of the project


the intention is to generate a scheme which gradually traverses from public to private


the angelos organic olive oil mill is set in a 250.000 m2 grove located in northern turkey


to define the strategy of the project, the architects have reflected on ‘how to anchor an industrial building into a landscape?’

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news