minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe
 
minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe
jul 06, 2007

minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe

minami-nagano dental clinic and residence all images by takeshi noguchi

 

designed by hiroki tanabe, the minami-nagano dental clinic and residence is a complex situated in the suburbs of nagano, japan within a farm village that is surrounded by rice fields and peach orchards. a concrete plate, 300 millimetres thick forms the zigzag structure which is comprised of three shells and two open courtyards. each of the individual shell is used for different purposes: a residence, clinic and waiting lounge. inside the courtyards, two glass boxes are set and used as pathways and entry halls between two adjacent shells. the glass provides transparency throughout the space, people passing through the complex can see the sun or rain falling above their head.

in this area of japan where the building is situated, urban planning laws require that newly-built residences must incorporate public functions. constructing a space solely as an individual residence is not permitted, and so the one-piece geometric unit fulfills this task.

 

 

minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe

 

 

minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe a look into the shell used as a residence

 

 

minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe profile view

 

minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe

behind the building

 

 

minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe one of the two courtyards

 

 

minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe pathways between the shells

 

 

minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe the clinic

 

 

minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe

 

 

minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe

 

 

minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe

 

 

the three shells use post-tensioned cable in their slabs, requiring no columns or beams and have a useful life span of more than 200 years. the interior structure is built with timber and light-guage steel and can be remodeled without structural constraints. the open concept andfloor to ceiling glass windows offer a good view of the farm village which is also meant  to calm patient’s anxiety.

minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe residence

 

 

minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe

 

 

minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe

 

 

minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe

 

 

minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe

 

 

both interior and exteriors are painted white to blend in with the plaster walls of the neighboring traditional ouses. during the evening, indoor lighting overflows from three glass openings (height 2.6m, width10m and 3.3m) with emit soft lights with low color temperature  of incandescent lamps.

 

 

minami nagano dental clinic and residence by hiroko tanabe plan

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

(3 articles)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,962 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine