mínimo común arquitectura wraps its nordeste workspace with experimental brickwork

mínimo común arquitectura wraps its nordeste workspace with experimental brickwork

textural brickwork in paraguay

 

mínimo común arquitectura employs a rich combination of folds, cubes, and sheets of bricks in the design of its nordeste offices in paraguay. the team notes that the design process involved extensive experimentation of the different applications of brickwork, even turning the practice into a game. sited in the city of mariano roque alonso, the completed office building results from this thorough exploration of the use of brick.

 

the nordeste offices are enveloped in a diverse collage of textures which work together to define the structural layout of the building and create a play of shadows and lights on the facade. the building occupies a long, narrow lot that fits into a medium-density urban fabric, revealing a single facade to the street.

nordeste mínimo comúnimages © federico caioli | @federicocairoli

 

 

workspaces by mínimo común

 

with its nordeste offices, the team at mínimo común arquitectura maintains the existing trees and integrates them into the built space, with the exception of the tree on the street front. the building is recessed from boundary of the plot, and welcomes visitors through a first brick screen made up of vertical and horizontal elements, filled with inclined planes.

 

the resulting offices are shared by a coworking space and a company that deals with agriculture and livestock. the organization of these two programs are demarcated by the pitched roof — the lowest side is hosts the shared workspace, and the double-height side hosts the agricultural business.

nordeste mínimo común

 

 

the light-filled structure

 

the position and size of the openings allow for effective lighting and ventilation throughout mínimo común arquitectura’s nordeste offices. the back of the lot can be accessed from both floors of the first building and contains a second volume, also used as a workspace. the floor area of this pavilion is one meter lower than the street level, while the garden roof is located at an intermediate level, between the two floors of the building that overlooks the street.

mínimo común arquitectura wraps its nordeste workspace with experimental brickwork
the offices are shared by a coworking space and an agriculture and livestock company nordeste mínimo común
the design employs a rich combination of folds, cubes, and sheets of bricks mínimo común arquitectura wraps its nordeste workspace with experimental brickwork
natural sunlight on the folding walls creates a play of shadows and lights

oficinas-nordeste-paraguay-minimo-comun-arquitectura-designboom-06a

the nordeste offices are enveloped in a diverse collage of textures

mínimo común arquitectura wraps its nordeste workspace with experimental brickwork
the building occupies a long, narrow lot that fits into a medium-density urban fabric

oficinas-nordeste-paraguay-minimo-comun-arquitectura-designboom-08a

the floor area of the pavilion is one meter lower than the street level

 

1/12
mínimo común arquitectura wraps its nordeste workspace with experimental brickwork
 
mínimo común arquitectura wraps its nordeste workspace with experimental brickwork
 
mínimo común arquitectura wraps its nordeste workspace with experimental brickwork
 
mínimo común arquitectura wraps its nordeste workspace with experimental brickwork
 
mínimo común arquitectura wraps its nordeste workspace with experimental brickwork
 
mínimo común arquitectura wraps its nordeste workspace with experimental brickwork
 
mínimo común arquitectura wraps its nordeste workspace with experimental brickwork
 
mínimo común arquitectura wraps its nordeste workspace with experimental brickwork
 
mínimo común arquitectura wraps its nordeste workspace with experimental brickwork
 
mínimo común arquitectura wraps its nordeste workspace with experimental brickwork
 
mínimo común arquitectura wraps its nordeste workspace with experimental brickwork
 
mínimo común arquitectura wraps its nordeste workspace with experimental brickwork
 

project info:

 

project title: nordeste offices

architecture: mínimo común arquitectura | @minimocomun.arq

location: mariano roque alonso, paraguay

lead architects: verónica villate, solanito benítez, sergei jermolieff
engineering:
jaime olmedo
collaborators:
osvaldo aguilera, juan salvare

photography: © federico caioli | @federicocairoli

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5