MINOR lab transforms a beijing hutong into a permeable office and exhibition space
 

MINOR lab transforms a beijing hutong into a permeable office and exhibition space

MINOR lab transforms a traditional hutong residence in beijing‘s old-town area, into an office and exhibition space of PAGEONE bookstore. the structure, located in a hutong – a type of narrow street – has operated as a hostel since 1998, while in 2014 it was converted into a small theater using steel. given that its function will change again soon, the architects adopted a light and flexible approach, retaining memories of the site and keeping the dynamics of the city and the street while refining the main structure.


front view from hutong
photos by chen hao, wang yi-chi

 

 

based on the existing spatial composition, MINOR lab has redefined the space and its internal qualities, contrasting new and old materials and adjusting the spatial scale and light ambiance. the existing sunken theatre space, skylight and yard have influence the design approach, creating a space where people can experience several vivid scenes through shades of light when walking from the hutong street into the site, similar to wandering in a theater. located by the entrance, the exhibition space is bright and lively, whereas the following corridor on the eastern side of the yard is redesigned as a tranquil and dark gallery area. the gallery connects two spaces of separate functions, the exhibition space and the office, which occupies the initial sunken space.


the architects maintained the initial flooring-the black embossed steel plates – from the entrance to the office space

 

 

in order to divide spaces flexibly, the architects have implanted cross-shaped movable walls made from OSB boards and steel rails as well as aligned sliding doors in the three facades, where a straight path turns the separate areas into one flowing space. when the OSB walls move, the two small meeting rooms on the east side of the bulding can be merged into one large meeting area, or used as an extension of the exhibition space on the west side. the reconstruction features materials which appear usually in illegal additions to hutong houses including  plywoo, OSB board, galvanized steel sheets, metal mesh and polycarbonate sheets.


the entrance space is used for exhibitions and meetings

the entrance, the north and south the facades of the yard are the three transparent interfaces that link the entire space to the hutong


all connected spaces can be seen through, including the hutong, the exhibition space, the yard and the office space


black gallery


exterior elevation of black gallery and view from black gallery to courtyard


a layer of metal mesh suspends above the office area, emphasizing the boundary and softening the direct sunlight


the ground floor around the sunken space functions as a circulated gallery for visitors


 the height of the metal mesh rescales the sunken space into a comfortable office area


office space


concept sketch

 

 

project info:

 

location: dashilar, beijing

client: PAGEONE

design firm: MINOR lab

design team: liu chen, wang yi chi, zhao dan, yeh ping-chen

material: galvanized steel, metal mesh, perforated metal panel, plywood, OSB, larch, polycarbonate sheet, glass floor

total area: 255sqm

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: sofia lekka angelopoulou | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    492,113 subscribers
    - see sample
    - see sample