in vietnam, MM++ architects has completed a pair of holiday houses that seek to exist in harmony with their tropical surroundings. the residential retreats are situated on a long and narrow plot in trà vinh, a provincial city in the south of the country. in order to integrate the homes with their surroundings, the design recalls the region’s vernacular architecture with woven sliding panels and locally sourced materials.

MM++ architects tropical holiday house
all images by hiroyuki oki

 

 

the client for the project is a three generation family, who commissioned MM++ architects to design a holiday home that catered to their specific requirements. as each generation of the family had a different lifestyle, it was decided to divide the scheme into two separate structures. between the two properties, a centrally positioned courtyard serves as a communal space for all residents, containing a swimming pool alongside an outdoor kitchen.

MM++ architects tropical holiday house
the holiday houses seek to exist in harmony with their tropical surroundings

 

 

the two buildings were positioned to minimize their impact on the site, meaning that all existing trees could be retained. the built area has also been reduced to a minimum, totaling just 140 square meters (or approximately 1,500 square feet). large windows on the ground floor provide a constant connection with the natural environment, while the upper storey is entirely wrapped with fixed and openable woven panels.

MM++ architects tropical holiday house
the two-storey retreats are situated on a long and narrow plot 

 

 

as well as external space for two parked cars, the ground floor contains living accommodation for both dwellings. meanwhile, the upper levels comprise three bedrooms each. the structures are topped with palm leaves, which form an external layer of insulation, while woven timber panels have been used for the buildings’ façades as well as the cabinetry partitions found inside the home.

MM++ architects tropical holiday house
the upper storey is entirely wrapped with fixed and openable woven panels

MM++ architects tropical holiday house
the design recalls the region’s vernacular architecture

MM++ architects tropical holiday house
large windows provide a connection with the outside world

MM++ architects tropical holiday house
woven timber paneling has been used throughout the scheme

MM++ architects tropical holiday house
three bedrooms are found within each structure

MM++ architects tropical holiday house
a communal deck with a swimming is found at the center of the development

MM++ architects tropical holiday house
both structures are surrounded by lush greenery

MM++ architects tropical holiday house
no trees were removed in the construction of the property

 

 

project info:

 

architects: MM++ architects / MIMYA .co
project architect: mỹ an phạm thị, triết lê hữu, michael charruault
location: trà vinh, vietnam
total built area: 140 sqm / 1,507 sqf
completion: 2016
photography: hiroyuki oki

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save