modusarchitects' long concrete sports center divides italian mountain

modusarchitects' long concrete sports center divides italian mountain

modus architects fieldhouse splits valley in south tyrol

 

MoDusArchitects insets a new sports and recreation center named Fieldhouse into the picturesque town of Laghetti in the South Tyrol, Italy. Splitting mountain and valley at the foothills of Mount Corno, the natural reserve park sets a breathtaking backdrop to the sports facility. Fieldhouse’s low-lying concrete body contains a bold geometrical profile that simultaneously blends in with and contrasts against the vertical landscape.

modusarchitects' long concrete sports center divides italian mountain
elongated concrete form provides a bold geometrical profile that simultaneously blends in with and contrasts against the landscape

all images courtesy of Gustav Willeit

 

 

fieldhouse responds to specific program and context

 

Founded in 2000 by Sandy Attia and Matteo Scagnol, MoDusArchitects tackle a diverse range of projects varying in scale and program, from infrastructure to educational buildings. The studio‘s design process involves conducting meticulous studies of the surrounding contexts and responding with unconventional architectural vocabularies. The design for Fieldhouse’s floorplan needed to accommodate the specific dimensions for the sporting activities that it would host. The result is a two-storey exposed concrete structure with glazed apertures that responds to the site’s geometries and slopes.

modusarchitects' long concrete sports center divides italian mountain
tower acts as a counterweight to the longitudinal volume

 

 

elongated volume promotes multi-functionality

 

MoDusArchitects designed an elongated form with a multifunctional flat roof that acts as a viewing platform, an outdoor social venue and houses 52 photovoltaic modules. To the east side, a tower is a counterweight to the longitudinal volume, 11-meters high and tapering upwards to become a visual marker in the landscape. The addition of inviting spectator spaces to accompany the sports facility has led to Fieldhouse becoming a community hub for the small town settlements that line the valley basins.

modusarchitects' long concrete sports center divides italian mountain
11-metres high tower and tapers upwards to become a visual marker in the landscape

modusarchitects' long concrete sports center divides italian mountain
fieldhouse sits at point of inflection between valley and mountain

modusarchitects' long concrete sports center divides italian mountain
fieldhouse has become a community hub

 

 

fieldhouse-modusarchitects-designboom-02-fullsize

viewing platform designed for spectators is used as a social space

modusarchitects' long concrete sports center divides italian mountain
views of sporting occasions combine with vistas of mountainous landscape

modusarchitects' long concrete sports center divides italian mountain
glazing frames views of the south tyrolean landscape

 

 

fieldhouse-modusarchitects-designboom-03-fullsize

railing detail on balcony

modusarchitects' long concrete sports center divides italian mountain
fieldhouse is made of reinforced in situ concrete

 

 

1/11
modusarchitects’ long concrete sports center divides italian mountain
 
modusarchitects’ long concrete sports center divides italian mountain
 
modusarchitects’ long concrete sports center divides italian mountain
 
modusarchitects’ long concrete sports center divides italian mountain
 
modusarchitects’ long concrete sports center divides italian mountain
 
modusarchitects’ long concrete sports center divides italian mountain
 
modusarchitects’ long concrete sports center divides italian mountain
 
modusarchitects’ long concrete sports center divides italian mountain
 
modusarchitects’ long concrete sports center divides italian mountain
 
modusarchitects’ long concrete sports center divides italian mountain
 
modusarchitects’ long concrete sports center divides italian mountain
 

project info:

 

project title: Fieldhouse

architecture: MoDusArchitects | @modus.architects

location: Via Cava 31, Laghetti (Egna) Bozen, Italy

project team: Sandy Attia, Matteo Scagnol, Anna Valandro

client: Comune Di Egna

completion: November 2022

photographer building: © Gustav Willeit | @sangu 

photographer model: © Jürgen Eheim

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5