dutch architecture firms monadnock and de zwarte hond have collaborated on the design of this multi-functional building in the netherlands. located at de hoge veluwe national park in hoenderloo, the structure serves as the site’s core location, containing an information desk, a shop, a restaurant, and a variety of reception areas. inspired by the idea of a contemporary country house, the ‘park pavilion’ allows visitors to come together to experience the beauty of nature, art, and architecture.

monadnock de zwarte hond
image by stijn bollaert (also main image)

 

 

the hoge veluwe national park welcomes 600,000 visitors each year, with admission fees ensuring that the site is maintained and kept open to the public. the design by monadnock and de zwarte hond replaces a previously existing restaurant, which no longer met the site’s requirements. the brief for the new building called for a welcoming structure that entered into a harmonious relationship with the landscape.

monadnock de zwarte hond
image by stijn bollaert

 

 

embedded in its surroundings, the building occupies a central, open location in the extensive woodlands — forming a new landmark for the park. the pavilion’s distinct silhouette is immediately apparent, before its curved form is revealed upon closer inspection. contained behind a glass façade that offers sweeping views, the building’s central space boasts an arched ceiling that encloses the information desk, the shop, and the restaurant. meanwhile, the reception areas are situated on an upper level.

monadnock de zwarte hond
image by stijn bollaert

 

 

the interior has been designed as a place where park visitors can relax after a long walk or enjoy a drink in front of a large fireplace. the vaulted ceiling in the central space extends across the entire length of the building with suspended chandeliers projecting a motif on the ceiling. designed by beersnielsen, this lighting installation is based on a biophilic design: an algorithm of the sun as it shines through leaves. the park pavilion was officially opened by his majesty willem-alexander the king of the netherlands in june 2019.

monadnock de zwarte hond
image by stijn bollaert

monadnock de zwarte hond
image by stijn bollaert

monadnock + de zwarte hond design landmark pavilion for national park in the netherlands
image by stijn bollaert

monadnock + de zwarte hond design landmark pavilion for national park in the netherlands
image by stijn bollaert

monadnock + de zwarte hond design landmark pavilion for national park in the netherlands
image by stijn bollaert

monadnock + de zwarte hond design landmark pavilion for national park in the netherlands
image by stijn bollaert

monadnock + de zwarte hond design landmark pavilion for national park in the netherlands
image by stijn bollaert

monadnock + de zwarte hond design landmark pavilion for national park in the netherlands
image by stijn bollaert

 

 

project info:

 

name: park pavilion
location: de hoge veluwe national park, otterlo, the netherlands
client: the national park de hoge veluwe, hoenderloo NL
design: monadnock & de zwarte hond, architect combination, rotterdam NL
project architects: job floris (monadnock) and willem hein schenk (de zwarte hond)
collaborators: sandor naus and michael maminski (monadnock), andre van der slik (de zwarte hond)
project management: antea group
construction: antea group
advisor installations: antea group
advisor acoustics: antea group
technical support specification phase: VDNDP building engineers
technical support production phase: vibes building engineers
contractor: rots bouw, aalten NL
interior design: monadnock and de zwarte hond, in collaboration with bart vos, groningen NL
furniture: bart vos, groningen
landscape architect: H-N-S, amersfoort NL
lighting design: beersnielsen lighting designers, rotterdam NL
suppliers: bolidt, hendrik-ido-ambacht NL; hardeman carpentry, lunteren NL
gross floor area: 3,300 sqm
program: multi-functional building with park shop, park restaurant and reception rooms
date of preliminary design: january 2014
date of final design: april 2017
completion: june 2019
building price including installations: confidential
building price excluding installations: confidential
photography: stijn bollaert — website | instagram