monochrome wood-clad house by studio mm nestles along sloped site in upstate new york

monochrome wood-clad house by studio mm nestles along sloped site in upstate new york

South Mountain House by Studio MM Architect sets in the woods

 

Located on a sloping site near the Shawanagunk Mountains of upstate New York, South Mountain House by Studio MM Architect is a terraced home that responds to its natural surroundings. Separated into two volumes anchored by a glass corridor, the private entry volume houses the guest suites. The lower volume opens to a glass-enclosed rear facade that showcases expansive wooded views from the main living area. The residence is designed for a family and extended relative group that endorses living in proximity to the mountains.

 

The unique downhill slope of the site stands as a challenge for the project and becomes a leading factor in the design process. The slope encourages a terraced design as the home’s proximity to the road invites a smaller, more modest front facade that provides privacy for the lower volume. A clear sightline leading from the main entry straight to the sloping backyard immediately connects the two volumes and attracts attention to the home. A glass-enclosed stairway connects the upper volume to the lower, inviting a pause and reconnection to the outdoors. While the two volumes are terraced, the rooflines remain in plane with one another, creating a double-height living area that becomes the focal point of the home.

monochrome wood-clad house by studio mm nestles along sloped site in upstate new york
all images by Brad Feinknopf

 

 

the design ensures spatial and visual connection to outdoors

 

The nine-foot-tall entry opens up to a fifteen-foot-tall window wall, emphasizing the home’s connection to the site in an expansive living area perfect for hosting guests. Staggered window lines create a playful facade while ensuring unobstructed views. Extending from the living area, a lowered deck continues out to the site. The continued step-downs of the home offers open views from the living area by deck furniture or structure. To retain the emphasis on the main living area, the design team opts for efficient and comfortable bedrooms. The upper volume offers increased privacy for guests and a comfortable gym space. Below the glass corridor connector, the main bedroom suite and the daughter’s room stretch out in a lower volume parallel to the slope.

 

The diagonal relationship between the guest bedrooms and the main bedroom allows for maximum privacy for both parties. In contrast to a darker wood-clad exterior, the interior is filled with pops of color. Emphasized at night, colorful wallpapers and unique light fixtures decorate the space. During the day, the sun floods the interior spaces, complementing the clean lines throughout the home. South Mountain House’s terraced design takes full advantage of the sloping wooded site while providing guests and residents with spatial autonomy. Strategically located corridors and expansive glazing provide views down to the creek, into the woods, and up to the sky.

monochrome wood-clad house by studio mm nestles along sloped site in upstate new york
the project splits into two volumes anchored by a glass corridor

monochrome wood-clad house by studio mm nestles along sloped site in upstate new york
the rooflines remain in plane with one another, creating a double-height living area

monochrome wood-clad house by studio mm nestles along sloped site in upstate new york
staggered window lines create a playful facade while ensuring unobstructed views

monochrome wood-clad house by studio mm nestles along sloped site in upstate new york
the terraced design takes full advantage of the sloping wooded site

studio-mm-south-mountain-house-designboom-1800-3

monochrome wood-clad house by studio mm nestles along sloped site in upstate new york
a fifteen-foot-tall window wall emphasizes the home’s connection to the site in an expansive living area

studio-mm-south-mountain-house-designboom-1800-2

 

1/3
1
 
1
 
1
 

project info:

 

name: South Mountain House
designer: Studio MM Architect@studiommarchitect

design team: Marica McKeel, Holdt Jones, Ben Feiger

location: Shawanagunk Mountains, New York, US

photography: Brad Feinknopf | @feinknopf – Feinknopf Studio | @feinknopfstudio

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom
happening now! AXOR makes individual luxury a reality in the bathroom, and reveals its citterio C collection by antonio citterio.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5