moohoi architecture: renovation (zeep soori) of julia’s house moohoi architecture: renovation (zeep soori) of julia’s house
sep 12, 2011

moohoi architecture: renovation (zeep soori) of julia’s house

‘renovation (zeep-soori) of julia’s house’ by moohoi architecture, gangnam, seoul, korea image © park young-chae

seoul-based architect kim jae-kwan of moohoi architecture has designed and completed ‘renovation (zeep-soori) of julia’s house’ located in gangnam, seoul, korea. positioned within the residential district of the seocho-dong area, this design is a response to the transforming appearance and modernization of the neighborhood. the four meter wide street in front of the home is screened with a brick perimeter for privacy and improved acoustical qualities. upon passing the masonry wall, a spacious wooden deck is presented with an existing tree piercing the ground plane. an upper level terrace clad with wood slats cantilevers to partially protect the space.

street view image © park young-chae

spaced vertical striations obstruct views from neighbors into the dwelling while allowing daylight to permeate the interior. abundant natural light filters through the living space through a large picture window on the top floor. within the home, railings and flooring provide a material continuity between external and internal environments.

ground floor deck image © park young-chae

first level veranda image © park young-chae

living room image © park young-chae

living room illuminated from above with daylight image © park young-chae

view from the tea room image © park young-chae

first level hallway image © park young-chae

first level hallway image © park young-chae

ground floor deck at night image © park young-chae

first level deck at night image © park young-chae original entrance image © park young-chae

original first level veranda image © park young-chae

original view from tea room image © park young-chae

original living room image © park young-chae

(left) original floor plan / level 0 (right) new floor plan / level 0 image courtesy of kim jae-kwan

(left) original floor plan / level 1 (right) new floor plan / level 1 image courtesy of kim jae-kwan

section image courtesy of kim jae-kwan

project info:

architect: kim jae-kwan , moohoi architecture location: 1487-10 seocho-dong, seocho-koo, seoul, korea program: housing site area: 189.5m2 gross floor area: 237.69m2 building scope: b1, 2f exterior finishing: black brick, spruce wood interior finishing: wallpaper, spruce wood construction: kim jae-kwan design period: 2009.8~10 construction period: dec. 2009 – mar. 2010 client: julia kim + bruce jun

designboom has received this project from our ‘DIY submissions’ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication.

  • sad, what was, was not appreciated more.

    jill says:
  • Did you not see the difference in quality of light in the new addition. Just because something is traditional doesn’t make it right. Great job.

    Habitat says:
  • stunning project! i love it

    ky says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news